torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Blogit > Suurten lukujen laki
BlogitKonut Tählet

Suurten lukujen laki

Kuva: Rantahiekkaa Jaalan Iso-Ruhmaan uimarannalla. Uusi Internet-osoitteisto IPV-6 on tullut käyttöön. Uusissa sähkopostiosoitteissa on 39 numeroa tai merkkiä. Se merkitsee, että sähköpostiosoitteita on saatavana enemmän kuin maapallolla on rantahiekan hiekanjyviä. Mikähän on koodaajien laskutaito?

”Tusinoittain halvemmalla” oli 1920-luvun amerikkalainen menestyskirja, best seller. Siinä Gilberthin aviopari kertoi hauskasti 12 lapsen perheestään, jossa kaikki toiminta oli järkeistetty eli rationalisoitu kustannusten pienentämiseksi. Samaa menetelmää sovelletaan edelleen teollisuudessa, taloudessa ja jopa yhteiskunnan suunnittelussa. Mitäpä muuta se kyläkoulujen lakkauttaminen ja Kymenlaakson kuntien yhdistäminen oli kuin rationalisointia. Tällainen toiminta voidaan kiteyttää suurten lukujen lakina.

Massatuotanto ja suurten lukujen laki sopivat hyvin niin sanotuille bulkkituotteille, jotka ovat yksinkertaisia ja helppotekoisia. Yhteiskunnassa ja terveydenhoidossa taitavat massatuotannon edut hävitä järkeistämiskohteiden monimutkaisuuteen. Ainakaan en ole vielä huomannut, että Suur-Kouvolan verotus olisi ratkaisevasti keveämpää kuin entisessä Jaalan kunnassamme. Pikemminkin kulut ovat lisääntyneet.

Suurten lukujen käsittely ja niillä laskeminen vaatii kymmenjärjestelmän tuntemista. Jokainen tietää, että miljoonassa on ykkösen perässä 6 nollaa. Jos ykkösen perässä onkin vielä toiset 6 nollaa, niin se on biljoona. Vielä kuusi nollaa lisää, niin ykkösen perässä on kolminkertainen nollamäärä eli 18, ja se on triljoona. Näin kymmenjärjestelmän yksiköt jatkuvat kuuden nollan välein.

Mikä sitten on miljardi? Se yksikkö ei sovi kymmenjärjestelmään. Toivon, että joskus luovutaan koko sanasta, joka tarkoittaa Euroopassa tuhatta miljoonaa. Samaa lukua Amerikka sanoo jo biljoonaksi.

Tähtitieteessä tarvitaan suuria lukuja. Asiat menevät päässä aivan sekaisin, jos ei pysty hahmottamaan miljoonan ja biljoonan välistä valtavaa suuruuseroa. Jostain syystä tietotekniikassa käytetään pitkiä numerosarjoja. Esimerkiksi oman pankkitilini tunnus sisältää 16 numeroa. Siis eri tilejä voisi olla sata tuhatta biljoonaa!

Maapallon väkiluku on 8000 miljoonaa, joten pankkitilejä riittäisi kymmenelle miljoonalle maapallolle. On ehkä vähän liikaa kasvunvaraa pankkisektorille?

Tässäkin on mainospaikka - juttujen yhteyteen tämä tekstirivi + kuva jossa linkki.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *