torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Artikkelit > Kouvola haluaa lisätä paikallisia hankintoja
Artikkelit

Kouvola haluaa lisätä paikallisia hankintoja

Tässä on paikka mainokselle

Kouvolan kaupunki on tekemässä uutta hankintaohjetta. Ohjeen sisällön suhteen kuullaan myös yrittäjien näkökulmaa, hankintaseminaarissa 13. helmikuuta luvattiin.

Tänä vuonna kaupunki hankkii palveluja ja tarvikkeita sekä investoi yhteensä noin 211 miljoonalla eurolla. Kouvolassa on päästy kaupungin hankinnoissa noin 39 prosentin paikallisuuteen, mutta tavoitteena vuoteen 2030 mennessä on 60 prosenttia, joten tekemistä vielä on.

Kouvolan hyväksyttyyn strategiaan kuuluu mm. pienyrittäjyyden kannustaminen ja palvelujen vaivaton saanti. Hankintaohjelmaan on tarkoitus nostaa myös mm. kaupungin statuksen kasvu siten, että hankinnoilla haetaan rohkeitakin kokeiluja.

Pienhankintojen kilpailutusta suunnitellaan aina kun hankinnan arvo on vähintää 9000 euroa. Kaupungin hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilän mukaan hankintatoimen resurssit eivät riitä arvoltaan pienempien hankintojen kilpailuttamiseen. Hankintalain mukaan alle 60 000 euron hankintoja ei ole pakko kilpailuttaa.

Kouvolan Yrittäjien Ville Helander peräsi Kouvolan strategia- ja kehittämisjohtaja Jyrki Harjulalta, eikö kaupungin kannattaisi lisätä resursseja hankintatoimeen, koska joidenkin tutkimusten mukaan yhden euron sijoittaminen paikallisiin hankintoihin tuo sen 1,7-kertaisena takaisin. Harjula vastasi paneelikeskustelussa, että resursseja eli henkilöitä hankintatoimeen todennäköisesti lisätään tulevaisuudessa.

Kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä korosti kunnan hankinnoissa kahta tekijää: tarjouspyyntöjen osiin jakamista ja useiden toimittajien käyttämistä. Hän kannusti myös pienhankintojen kilpailuttamiseen.

 

Kouvolan hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä katsoi hankinta-asiamiehen palvelujen tuoneen hyvän lisän ja avun Kouvolan hankintatoimelle. Hankinta-asiamies on ollut käynnistämässä noin 20 markkinavuoropuhelua kaupungin ja yrittäjien välillä. Hankinta-asiamies Marita Melkon tavoin Jyrkilä pitää vuoropuheluja tärkeänä, jotta molemmat osapuolet voivat kuulla toisiaan jo ennen tarjouspyyntöjen toteuttamista.

Hankintapäällikkö Jyrkilä muistutti yrittäjiä kaupungin hankintakalenterista, johon on listattu vuoden 2018 hankinnat. Sieltä yrittäjät näkevät, mitä kaupunki tarvitsee. Jyrkilän mukaan kalenteria ei ilmeisesti ole vielä totuttu käyttämään, sillä yhteydenottoja on tullut kovin vähän.

Rakennuttajapäällikkö Katja Ahola Kouvolan kaupungin tilapalveluista kertoi hankkineensa palveluita noin 15 miljoonalla vuosittain. Nämä urakat eivät kulje hankintatoimen kautta. Valtaosa on 0,3-5 miljoonan hankkeita. Aholan mukaan melkein poikkeuksetta isommat investoinnit ovat menneet paikallisille urakoitsijoille.

Ahola kertoi palautetta tulevan siitä, ettei paikallisia yrittäjiä kuulla. Hänen mukaansa tapaamisaikoja on niukasti tarjolla ja avoimissa tilaisuuksissa on tähän mennessä ollut vaisu menestys. Hänet tavoittaa parhaiten sähköpostilla.

Tämän vuoden hankintakalenterissa olevista urakoista järjestetään mahdollisesti yrittäjille yhteinen tilaisuus.

Kuva: Kouvola Innovationin järjestämässä hankintaseminaarissa käytiin paneelikeskustelu kaupungin hankinnoista. Keskustelussa mukana vas. Varsinais-Suomen hankinta-asiamies Jorma Saariketo, rakennusneuvos Veli Hyyryläinen (Elementit-E Oy), Kouvolan hankintapäällikkö Marja-Liisa Jyrkilä, strategia- ja kehittämisjohtaja Jyrki Harjula ja kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin (Suomen Yrittäjät).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *