torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Artikkelit > Usko tai älä, ilmasto muuttuu
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

Usko tai älä, ilmasto muuttuu

Kuvaaja Suomen lämpötilojen vuosittaisista keskiarvoista aikavälillä 1850 – 2016. Siihen on lisätty tasoittava 10 vuoden liukuva keskiarvo. Nähdään, että ilmasto on muuttunut koko ajan. Yksittäiset hyvin kylmät vuodet näkyvät piikkeinä alaspäin noin 10 vuoden välein. Eräs niiden selitys on tulivuorten pölypurkaukset ilmakehän ylimpiin osiin. Ne pölyt estävät auringon lämpösäteilyä. Asiasta on tarkemmin Juhani Kakkurin kirjassa ”Tulivuoret”. Lämpimät vuodet aiheuttivat piikkejä ylöspäin. Niiden selityksiä meteorologit tutkivat edelleen, voivat olla seurausta suomalaisesta ”äärevästä” sään muodostumisesta. Kuvaaja osoittaa sään lämmenneen vuoteen 1939 ja uudelleen vielä nopeammin vuodesta 1980 tähän päivään. Eräs selitys tähän lämpenemiseen on hiilidioksidin nopea lisääntyminen ilman kaasujen seoksessa. Teksti on omaani, mutta copyright on Ilmatieteen laitoksen.

Kirjasin vuoden 2017 heinäkuun Jaalalaisessa kaikki suurehkot ilmaston muutokset Suomessa viime jääkauden jälkeen. Tiedot ovat kirjallisuudesta ja Ilmatieteen laitoksen julkaisemasta arkistomateriaalista.
12 000a – 10 000 a (a= vuosi) BP (before present= ennen nykyistä) Ilmasto lämpeni hitaasti.
600a – 200a BP Ilmasto kylmeni nopeasti.
200a – nykyaika Ilmasto lämpeni hitaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *