torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Artikkelit > Meren pinta nousee, kun vesi lämpenee
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

Meren pinta nousee, kun vesi lämpenee

Tulvaan ei kannata ajaa kovin suurella nopeudella eikä kovin syvälle. Sähköä johtava suolainen merivesi aiheutti kerran autoni vetokoukun pistorasiaan oikosulun. Kaikki valot hehkuivat himmeästi, vaikka virta-avain oli taskussa. Pelkkä kuivattaminen ei riittänyt.

Hesarissa kerrottiin pari viikkoa sitten, että Suomen rannikolla keskiveden pinta on noussut 10 cm viime vuosikymmenenä. Sen täytyy mielestäni johtua meriveden lämpenemisestä. Samanaikaisesti maata nousee vedestä 5 cm kymmenessä vuodessa viime jääkauden vuoksi. Siis meren pinta kohoaakin 15 cm kymmenessä vuodessa!

Laskin huvikseni, paljonko meren pinta kohoaisi, jos meri lämpenisi 10 astetta. Aine laajenee lämmitessään ja kutistuu jäähtyessään. Niin tekee myös värjätty sprii tavallisessa lämpömittarissa. Kuvittelin mielessäni jättiläiskokoisen lämpömittarin, missä olisi 100 metriä korkea vesipatsas. Jos sitä lämmitetään 10 astetta, nousee veden pinta ylemmäksi. Korkeuden muutoksen laskemiseen tarvitaan tieto alkuperäisestä veden tilavuudesta (V), lämpötilan muutoksesta (Δt) ja veden tilavuuden lämpötilakertoimesta (γ). 100 metriä korkean vesipatsaan pinta nousisi 18 cm. Aika lähellä ovat luvut 15 cm ja 18 cm.

Katselin Geologian tutkimuskeskuksen, GTK:n julkaisemaa kirjaa ”Jääkaudet”. Se on vuodelta 2004. Sen jälkeen on saatu paljon uutta tutkimustietoa ilmaston jatkuvasta muutoksesta joko lämpimämmäksi tai kylmemmäksi. Kirjan vanhoilla tiedoilla pärjää aika pitkälle. Sieltä löysin grafiikan, joka kertoi meren pinnan vaihteluista 200 000 vuoden aikana. Jännää on, että meren pinta on ollut useita kertoja 100 metriä alempana kuin nyt, mutta ei koskaan pitkää aikaa paljon korkeammalla. Jääkausien aikana merestä haihtunut vesi jäätyy mannerjääksi. Se ei siis palaa sadevetenä mereen vaan laskeutuu lumena jäätiköille.

Johtopäätöksenä edellisistä tosiasioista on, meren pinnan kohoaminen ilmaston lämmetessä ei meillä aiheuta suurta katastrofia. Maan kohoaminen Suomessa jatkuu vielä kauan, ainakin 30 metriä nykyisestä meriveden pinnasta. Kuitenkin viranomaisten on syytä ennakoida nouseva vesi asutuksen ja teiden suunnittelussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *