torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Artikkelit > Kevään tähtitaivaan ihmeitä
ArtikkelitBlogitKonut Tählet

Kevään tähtitaivaan ihmeitä

No niin, nyt se on todistettu ! Suomessakin tähtitaivas voi näyttää tunteisiin vetoavan hyvältä. Torstaina 15.3. yönä, tähtitaivas oli niin hieno, että tuntui, että joululahja tuli saatua yhdeksän kuukautta etukäteen. Normaalisti niin kainosti tarjolla olevat katseenvangitsijat suorastaan hyppäsivät silmille – itselläni oli valtava tunneaalto läpi yön päällä. Eikä pilvistä tietoakaan! No, mitä sieltä keväiseltä tähtitaivaalta löytyy ?

Planeettoja runsaasti tarjolla

Aurinkokuntamme on hienosti esillä tällä hetkellä tähtitaivaalla, Oikeastaan kaikki planeettamme ovat havaittavissa maaliskuun loppupuolella. Hei auringonlaskun aikaan voi bongata Aurinkoa lähimpänä kiertävät planeetat – Merkuriuksen ja Venuksen. Molemmat on nähtävissä paljain silmin. Venus vielä oikein selvästi, sillä se on aina tähtitaivaan kolmanneksi kirkkain taivaankappale – heti Auringon ja Kuun jälkeen.

Kun ilta tummuu loisteliaaksi tähtitaivaaksi, niin tarjolle tulee avaruusperheemme kaukaisimmat jäsenet. Sinisensävyiset Uranus ja Neptunus ovat havaittavissa kaukoputkella, mutta paljain silmin niiden näkeminen on enemmän kuin haastavaa.

Varhaiselta aamutaivaalta löytyy aurinkokuntamme jättiläinen Jupiter, kaunotar Saturnus sekä ulkopuolen naapurimme Mars. Jupiter loistaa upeasti, kun taas Saturnus ja Mars ovat melko alhaalla horisontin lähellä ja eivät näin ollen esiinny parhaassa loistossaan.

Eläinradan tähdistöt hallitsevat iltataivasta

Taivaankannen tähdistöistä Leijona hallitsee kevään tähtitaivasta. Paljain silmin voi havaita, että Leijonan tähdistön kirkkaimmat tähdet muodostavat nimeään vastaavan kuvion iltataivaalle. Kirkas Regulus-tähti ja kaunis kaksoistähti Algieba loistavat eteläisellä taivaalla heti hämärän saapuessa. Leijonan tarjontaan kuuluvat tietenkin upeat Linnunratamme kollegat – kaukaiset hienot galaksit. Niiden havaitsemiseen tarvitaan kuitenkin hyvä kaukoputki.

Toinen, myös horoskoopista tunnettu tähdistö, Neitsyt tulee näkyviin iltataivaalle. Kirkkaiden tähtien lisäksi Neitsyen tähdistö pitää myös sisällään runsaasti galakseja, joista kustakin löytyy satoja miljardeja tähtiä.

Muun muassa näitä tähdistöjä sekä montaa muuta tähtitaivaan aarretta voi tulla ihailemaan Kouvolan ainoaan julkiseen tähtitorniin Jaalan Hartolan kylään. Tähtitornia ylläpitää Konut Tählet yhdistys ja lisätietoa tornista ja tapahtumista voi katsoa www-osoitteesta konuttahlet.net.

Tähtitaivaalta voi löytää vatsallaan köllöttelevän ylvään kissaeläimen – Leijonan. Kuva: Stellarium/Timo Loikala

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *