sunnuntai, elokuu 25, 2019
Etusivu > Artikkelit > Jäämeri vaikuttaa
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

Jäämeri vaikuttaa

JÄÄMERELLÄ JA MUILLA POHJOISEN VESILLÄ NÄKYY ILMASTON MUUTTUMINEN
Olen elämäni aikana oppinut, että Suomen säähän vaikuttaa kaksi vastakkaista ilmiötä. Jäämerellä ilma jäähtyy, ja Etelä-Euroopassa ilma lämpenee. Kylmä ilmamassa purkautuu Jäämereltä ajoittain maamme kautta etelään ja samoin lämmin ilmamassa purkautuu etelämailta ajoittain pohjoiseen. Nämä ilmamassat eivät sekoitu, vaan kulkevat toistensa ohitse. Ilmamassojen pystysuuntaisilla rajapinnoilla syntyy voimakkaita tuulia ja myrskyjä. Rajapinnoilla sataa lunta, joka kesäisin sulaa alareunastaan vesisateiksi.

Jäämerelle syntyy jatkuvasti hyvin kylmää ilmaa, kun etelätuulien tuoma lämpö karkaa infrapunasäteilynä avaruuteen. Tämän kylmän ilman on päästävä jostain purkautumaan pohjoistuulena pois Jäämereltä. Tavallisia menoreittejä ovat
– Kanadan yli Yhdysvaltoihin
– Suoraan Seperiaan
– Suomen tai Komin läpi Eurooppaan
Minulle tuntemattoman fluidistori-ilmiön syyn vuoksi vain yksi purkaussuunta on kerrallaan käytössä, ja se voi olla käytössä pitkän aikaa, jopa puoli vuotta. Kun tämä kylmän ilman purkaus osuu virtaamaan Suomen kautta, niin täällä palellaan pitkään, niin kuin viime kesänä 2017 ja varsinkin talvisotatalvena 1940.

Keskellä Jäämerta on pohjoisnapa. Siellä on aina kylmää, kun aurinko paistaa matalalla keskikesälläkin ja pysyy näkyvillä syksyyn saakka yötä päivää jos ei ole pilvistä. Aurinko kiertää taivasta laskevin kierroksin aina syyspäivän tasaukseen asti. Sitten se sukeltaa hitaasti taivaanrannan taakse. Alkaa puoli vuotta kestävä yö, ja pakkanen sen kun kiristyy.

Otin tähän satelliittikuvan, joka kertoo maaliskuun viimeisen päivän 31.3. tilanteesta tänä vuonna. Aurinko on nousut  pohjoisnavalla viikko ennen kuvan valmistumista.  Kuvassa näkyy pohjoisen Jäämeren tämänhetkinen jäätilanne. Yhtenäinen merijää ulottuu Grönlannista Siperiaan ja Alaskasta Vienanmereen. Koko Norjan rannikko ja siitä vielä pitkälti itään on avomerta, koska Golf-virta tuo pohjoiseen lämmintä vettä etelästä. Jäätä on siis paljon, mutta ennen oli vielä enemmän, kun oli kylmempää. Ilmaston lämpeneminen näkyy pohjoisen jääpeitteen jatkuvana pienenemisenä.

Satelliittikuvasta on kiva tarkastella tuttuja paikkoja. Suomenlahti, Pohjanlahti ja Riian kaupungin lahti ovat jäässä, mutta muu Itämeri on lähes jäätön. Laatokka on jäätön, koska se on Itämeren lahtia paljon syvempi. Amerikan puolella suuri Hudsonlahti on kuitenkin kokonaan jäässä.  Tyynen meren puolella Japanin pohjoiset saaret ja koko Ohotanmeri ovat jäässä. Kummallista, kun Amerikan Suuret Järvet ovat jäättömiä niin pohjoisessa. Siellä onkin ollut tämä talvi lämpimämpi kuin meillä. Vuosi vuodelta ovat merien ja järvien jäät vähentyneet, kun ilmasto on lämmennyt. Aikaisempina vuosina ovat sotajoukot hyökänneet hiihtäen ja kävellen jäisen meren yli Venäjältä Suomeen ja jopa tanskalaiset hevosrekineen saariltaan Ruotsiin.

Kuva: Satelliitit keräävät tietoa merien jääpeitteen muutoksista. Vaaleanruskea viiva jään reunan ulkopuolella kertoo jään määrän 10 vuotta sitten. Huomaa, miten Suomi, Ruotsi, ja Norja muodostavat Fennoskandian niemimaan, joka työntyy syvälle pohjoiseen Jäämereen.
Copyright NSIDC Kansainvälinen jää- ja lumipeitteen seurantajärjestö. Ikävä kyllä kuvasta puuttuu pohjoisnapa. Sen pisteen pitäisi olla Grönlannista 600 km pohjoiseen ihan hiihtomatkan päässä.

Paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -50% kuponkikoodilla "tilaaja2019". Piilota tämä ilmoitus