tiistai, heinäkuu 23, 2019
Etusivu > Artikkelit > Tulevaisuustutkija maaseutufoorumissa: Ryöstetään kaupungin idea omaan ympäristöön
Artikkelit

Tulevaisuustutkija maaseutufoorumissa: Ryöstetään kaupungin idea omaan ympäristöön

- Tulevaisuudessa kaupunkien paremmuus mitataan niiden kyvyssä luoda ihmisten keskinäistä vuorovaikutusta, tulevaisuustutkija Ilkka Halava väittää.

Halava puhui Kymenlaakson maaseutufoorumissa ”Paluu kylien tulevaisuuteen” Kuusankoskella.

- Kunta on näihin päiviin asti nähnyt itsensä resurssien jakajana. Maakuntauudistuksen jälkeen sen roolin ottaa maakunta, joten kunnan on syytä miettiä tulevaisuuden roolinsa uudelleen ja silloin korostuu nimenomaan ihmisten välinen vuorovaikutus, Halava sanoi.

Ilkka Halava katsoo, että 2050-60-luvuilla kaupungistuminen alkaa hiipua. Sen jälkeen alkaa taistelu luontotilasta.

- Me haluamme molemmat, hän totesi.

Halava näkisi mieluummin maaseutuyrittäjien kuin hotelliyritysten rakentavan tarpeellisia majoitustiloja.

Kaupungin ominaispiirteisiin kuuluu Halavan mukaan työnjako, sosiaalisuus, ei-luonnollisuus (yhdessä sovitut normit), kauppapaikka, huokoiset rajat, ärsykkeet sekä resurssikeskittymä.

- Nämä piirteet muodostavat kaupungin idean ja ne voidaan nähdä myös kylien tasolla. Ryöstetään kaupungin idea ja sovitetaan se haluamaamme ympäristöön, Halava kehotti.

Halava tuuletti suomalaisten käsitystä omasta maastaan: - Aliarvioimme tämän maan potentiaalia ja kehityskykyä. Millä tahansa kolkalla Suomessa on älyttömän hienot mahdollisuudet. Kun menen ulkomailla puhumaan ja kerron olevani Suomesta, yleisö tekee aaltoja. Kun nousen täällä kotimaassa puhumaan, saan kuulla valitusta, kuinka huonosti meillä menee, Ilkka Halava vertasi.

Digimurroksen Halava ennustaa tuovan ratkaisuja moniin globaaleihin ongelmiin.

- Me viisikymppiset ja vanhemmat näemme tulevaisuudessa uhkia, jotka nuorempi sukupolvi tulee ratkaisemaan, Halava sanoi.

Positiivisin mielin

Anssi Lilja Jaalasta oli tullut maaseutufoorumiin tulevaisuustutkijaa kuuntelemaan.

- Minulle suositeltiin tätä ja ihan positiiviselta kuulosti, Kouvolasta Jaalaan kahdeksan vuotta sitten muuttanut Lilja kommentoi.

Myös metsien käytön uudet mahdollisuudet – luento oli kiinnostava, se valotti näkökulmia että puusta voidaan tehdä muutakin kuin sellua.

Halun asua maaseudulla hän totesi entisestään lujittuneen, vaikka kipuiltukin on välillä.

- Ehkä siinä on vielä jotain erikoisuutta, kun kaupungista on muutettu, kokee olevansa jotenkin… onnellisempi.

Huipputarjous NYT 25.7.2019 mennessä tehdyt tilaukset: paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -75% kuponkikoodilla "tilaaja2507" ja muille 1 kk 2 eurolla kuponkikoodilla "tutustun". TOIMI HETI! Piilota tämä ilmoitus