keskiviikko, huhtikuu 24, 2019
Etusivu > Artikkelit > Mäntyharjun myrkky voi säilyä pitkään syvällä vedessä
ArtikkelitLukijoilta

Mäntyharjun myrkky voi säilyä pitkään syvällä vedessä

Mäntyharjun vesistöön joutunut MTBE on ikävä aine.

Nämä asiat MTBE:stä on opetettu kemian opetussuunnitelman mukaan kaikille 1970-90 lukujen peruskoulun käyneille, ja toivottavasti edelleen. Kertaus palauttaa asian mieleen. MTBE on teollisuuden ja kansainvälisen kaupan käyttämä lyhenne sanasta metyyli-tert-butyylieetteri. MTBE on normaalilämpötilassa kirkas mutta tunkkaisen hajuinen neste. Aine luokitellaan nykyään ympäristölle haitalliseksi, mutta ei vaaralliseksi.

MTBE:llä on paljon eri käyttökohteita kemian teollisuudessa, mutta erityisen tunnettu se on bensiinin lisäaineena. Moottorissa se hidastaa ja tehostaa bensiinin palamista. MTBE leviää helposti ympäristöön, sillä se haihtuu helposti ilmaan ja liukenee hyvin veteen. Haihtunut MTBE hajoaa vaarattomiksi aineiksi niin, että viidessä päivässä on puolet ilman MTBE:stä hävinnyt.

Veteen joutunut MTBE on sitten hankalampi juttu. Sen leviämistä Voikoskelta Vuohijärveen ja Verlan kautta Kymeen seurataan tarkasti vesinäytteistä. Onneksi jatkuvasti suurenevassa vesimäärässä haitalliset vaikutukset vähenevät nopeasti. Ikävä kyllä, syvällä vedessä MTBE säilyy pitkään. Jos vesilasissa tuntuu lieväkin tunkkainen haju, sitä ei voi käyttää juomiseen.

Onneksi veden pintakerroksesta MTBE haihtuu helposti. Jäättömään jokiveteen joutunut MTBE siis haihtuu ilmaan ja hajoaa nopeasti. Ongelma onkin siinä, että Vuohijärvi on syvä. Olen mitannut talvella veden lämpötilan Lautaniemen kärjestä 60 metrin syvyydestä, oli +4 astetta.

Liuenneet aineet jäävät talvella pintaveteen eivätkä joudu syvälle, kun vesi on lämpötilan mukaan kerrostunutta. Nyt keväällä jäiden hävittyä alkaa kevätkierto, joka sekin on toivottavasti kaikille opetettu: Kylmin pintavesi painuu pohjalle, mistä kumpuaa neljän asteen vesi pohjalta pintaan.

Hoi, viranomaiset, ottakaa kesällä vesinäytteet myös järven pohjasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *