tiistai, heinäkuu 23, 2019
Etusivu > Artikkelit > Kevyt yrittäjätarina Jaalan koululla
Artikkelit

Kevyt yrittäjätarina Jaalan koululla

Jaalan koulun viidennen ja kuudennen luokan oppilaat saivat tietoiskun yrittäjyydestä, kun taikuri Aatu Itkonen kävi 4. toukokuuta pitämässä yrittäjyystunnin.

Media-alaa Tampereella opiskeleva Aatu määrittelee itsensä viihdetaiteilijaksi. Kouvolalainen Aatu Itkonen aloitti taikatemput 11-vuotiaana ja jo parin vuoden kuluttua hän oli valmis ensimmäiselle keikalle. Nyt 17-vuotiaana hän on kevytyrittäjä, joka opiskelun ohella kiertää taikurina, juontajana ja luennoitsijana.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa sitä, että hänen keikkansa laskutus työnantajakuluineen hoidetaan asiaan erikoistuneen yrityksen kautta. Verottaja kohtelee Aatua palkansaajana, kun taas eläke- ja työttömyysturvan puolella hänet katsotaan yrittäjäksi.Vaikka Aatu ei ole perustanut omaa yritystä, silti hän työllistää yhden henkilön. Keikoilla tarvitaan autonkuljettajaa, joka samalla toimii myös kuvaajana.

Kilometrejä tien päällä kertyy ja viimeisen puolen vuoden aikana Aatu kertoo tavanneensa nelisen tuhatta kuulijaa. Jaalassa oppilaat saivat pohtia muun muassa kysymystä mitä yrittäjyys vaatii. Omaa persoonallista otetta, rohkeutta, motivaatiota ja intoa nuori viihdetaiteilija korosti. Myös oma-aloitteisuus ja pitkäjänteisyys kuuluvat yrittäjän ominaisuuksiin.

Kaikki nostivat kätensä kun kysyttiin ketkä ovat somessa. Tämä sai luennoitsijan hämmästelemään: tehän olette vielä alle 13-vuotiaita ja silti kaikki käyttävät somea. Aatu Itkonen muistutti, että julkinen työ on aika raakaa ja negatiivista palautettakin tulee positiivisen ohella. Hän kehottikin nuoria puntaroimaan julkisen ammatin haittapuolia sellaisesta haaveileville.

– Voitko joskus tulla pitämään taikashown, kuuluivat viimeisimmät toivomukset. Aatu Itkonen lupasi harkita asiaa.

Kuva: Jaalan koulun luokat on varustettu älytauluilla, mikä sai Aatu Itkosen innostumaan. Älytaulut eivät ole vielä käytössä läheskään kaikilla kouluilla. Jaalaan ne on saatu kotiseutusäätiön avustuksella.

Huipputarjous NYT 25.7.2019 mennessä tehdyt tilaukset: paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -75% kuponkikoodilla "tilaaja2507" ja muille 1 kk 2 eurolla kuponkikoodilla "tutustun". TOIMI HETI! Piilota tämä ilmoitus