sunnuntai, elokuu 25, 2019
Etusivu > Artikkelit > ELÄIMISTÖ JA KASVILLISUUS KERTOVAT ILMASTON MUUTOKSESTA
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

ELÄIMISTÖ JA KASVILLISUUS KERTOVAT ILMASTON MUUTOKSESTA

Kun tulin työhön Jaalaan, jäivät minulta taakse kaikki edelliset työpaikkani Helsingissä ja Uudellamaalla. Minua houkutti mahdollisuus elää ja vaeltaa Suomen kauniilla järviseudulla. Olin jo kouluaikoina vaeltanut metsissä partioharrastuksissa ja myöhemmin puolustuslaitoksen tehtävissä, joten nyt vanhana tunnen tietäväni aika paljon Kymijoen laakson ja Salpausselkien alueen luonnosta ja sen muuttumisesta.

Ilmastomme on hiljalleen lämmennyt. Se on merkinnyt nimenomaan talvien lyhenemistä ja lumipeitteen ohenemista. Tein itselleni peninkulman mittaisia latuja koko talveksi entiseen Kouvolaan ja myös Jaalaan. Niitä kiertelin kamera kaulassa joulukuusta maaliskuuhun. Nyt pitkät suojasään jaksot tekevät hiihtotoiveet turhiksi. Eipä näy maastossa enää muidenkaan tekemiä latuja, ei edes moottorikelkan uria.

Harjumaastoon kuuluvat syvät supat olivat ennen puuttomia. Vain pohjalla sinnitteli ohut sinertävä ruohomatto. Syynä olivat pakkaset, jotka valuttivat supan täyteen painavaa pakkasilmaa, joka nujersi kaiken, mäntytaimikonkin. Utin vieressä Kuivalassa oli 1940-luvulla rakennettu hieno hyppyrimäki, jonka alastulorinne oli tehty tällaiseen puuttomaan suppaan.

Viisitoista vuotta sitten istuin piilossa kaatuneen männyn takana Jaalan Nöyleppilammen tien varressa. Seurasin ketun pesän elämää kiikarilla. Ketut olivat kaivaneet supan rinteeseen pesäkolon ja potkineet takajaloillaan pesästä hiekkaa ison kumpareen, jonka päällä yksi poikanen leikki äänettömästi. Kävin samalla paikalla viime kesänä. Suppa oli täyttynyt nuoresta metsästä. Männyt olivat jo kymmenmetrisiä, ja ketun pesästä näkyi vain hiljainen karikkeen ja jäkälän peittämä kumpu. Suppien pohjilla ei ole enää pakkasilmaa, kun ei ole pitkiä pakkasiakaan.

Kuva: Suppa ja sen ketunpesä vuonna 2018. Talvi oli taas pakastanut supan pohjan ruohokentän. Leutojen 2000-luvun talvien ansiosta männyn taimikko on kasvanut sinne, missä oli ennen vain ruohikkoa. Ketun pesä on vasemmalla varjossa taimikon peitossa niin, etten saanut koko kumpua näkyviin kameralla.

Paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -50% kuponkikoodilla "tilaaja2019". Piilota tämä ilmoitus