keskiviikko, huhtikuu 24, 2019
Etusivu > Artikkelit > Kinnin myrkky ei näytä tulevan Jaalan puolelle
Artikkelit

Kinnin myrkky ei näytä tulevan Jaalan puolelle

Huhtikuun alussa Mäntyharjulla tapahtuneessa myrkkyvaunuonnettomuudessa luontoon karannut MTBE ei näyttäisi ajautuvan Jaalan rannoille Vuohijärvellä. Veden virtaama vie myrkkyjäämät Kinansaaren itäpuolitse etelään päin.

Pintaveden käyttöä ei suositella talous-, pesu- tai löylyvedeksi Voikosken ja Kinansaaren välisellä alueella eikä Kinansaaren itäpuolella Penttiniemeen asti. Uimista, kalojen syöntiä tai pintaveden käyttöä kasteluvetenä ei rajoiteta.

Kouvolan Vesi on ilmoittanut lopettavansa veden ottamisen toistaiseksi Okanniemen vedenottamolta Vuohijärveltä.

Vuohijärven eteläosan pitoisuudet ovat selvästi alle hajukynnyksen. Vuohijärven jälkeen alajuoksulla MTBE:n pitoisuudet ovat niin pienet, ettei niistä pitäisi konsulttiyhtiö Rambollin mukaan olla mitään haittaa. Laimentunut MTBE kulkeutuu ajan mittaan Kymijoen kautta Suomenlahteen.

Onnettomuudesta järjestetty keskustelutilaisuus veti salin täyteen Orilammella 18.5. Tilaisuuden järjestivät Kouvolan kaupunki ja VR. Mukana oli myös VR:n konsulttina toimivan Ramboll Oy:n ja Ely-keskuksen edustajat.

Sapiskaa tiedottamisesta

Yleisön joukosta annettiin sekä VR:lle että Ely-keskukselle sapiskaa onnettomuuden tiedottamisesta. – Vanhempi mökkinaapuri, joka ei käytä nettiä eikä hänelle tule lehteä, ei tiennyt mitään koko onnettomuudesta ja vedenkäyttörajoituksista, yksi tilaisuuden osanottajista totesi. VR:n edustaja vastasi, että tärkeintä oli tavoittaa onnettomuuspaikan lähistön asukkaat ja mökkiläiset, koska siellä pitoisuudet olivat haitallisen suuria. Hän sanoi olevan haasteellista tavoittaa kaikkia vaikutusalueen kiinteistöjen omistajia.

MTBE on vesiliukoinen aine, joka suurina pitoisuuksina voi aiheuttaa ihoärsytystä ja hengitysoireita. Pienempinä pitoisuuksina tulee haju- ja makuhaittoja.

Vuohijärven syvänteissä MTBE:n pelätään viipyvän pitempään. Syksyn vesikierrossa syvät vedet nousevat pintaan ja silloin on mahdollista, että myrkkypitoisuuksia vielä esiintyy. Mittauksia jatketaan Rambollin mukaan ”niin kauan kuin tarvetta on”.

Linkkejä:

Keskustelua Facebookissa https://www.facebook.com/groups/2082116085391556/

VR:n tiedotussivut http://www.vrgroup.fi/fi/vrgroup/kinni/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *