keskiviikko, huhtikuu 24, 2019
Etusivu > Artikkelit > Kimolasta tuli sotien jälkeen karjalaiskylä – Karjalaiset kesäjuhlat Kouvolassa 15.-17.6.
Artikkelit

Kimolasta tuli sotien jälkeen karjalaiskylä – Karjalaiset kesäjuhlat Kouvolassa 15.-17.6.

Aimo Jälkö on evakon poika ja hänelle tulee Kurkijokelainen-lehti vieläkin.

Luovutetun Karjalan kurkijokelaisia asutettiin Loimaalle, mutta kun viisi perhettä osti Vuorilahden kartanon Jaalan Kimolasta, muitakin seurasi perässä. Kaikkiaan 11 kurkijokelaisperhettä jäi Kimolaan ja lisäksi tuli väkeä Raudusta.

– Vapaaehtoisilla kaupoilla löytyi monelle uusi koti ja Kimolaa kutsuttiinkin karjalaiskyläksi, Aimo Jälkö sanoo. Hän valmistautuu talkoisiin kesäjuhlille Kouvolassa kesäkuun kolmantena viikonloppuna. Jälkö on luvannut päivystää Kurkijoen osastolla pitäjä- ja sukuseurojen näyttelyssä Lyseon lukion liikuntahallissa lauantaina ja sunnuntaina.

Kouvolan kaupunginmuseossa puolestaan on 13.10.2019 saakka esillä Myytinmurtajia ja matkantekijöitä -näyttely, jossa on esillä kolme evakkomatkaa. Yksi niistä kertoo Vuohelaisen perheen matkasta Raudusta Jaalan Kimolaan. Vuohelaisen perheen tarina valottuu hienon asiakirjakokonaisuuden kautta. Vuohelaiset rakensivat Kimolaan rintamamiestalon, jonka rakentamisesta ovat dokumentteina puutavaramerkkilaskelma, talon piirustukset sekä valokuvat.

Lue laajempi juttu painetusta lehdestä 6.6.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *