keskiviikko, huhtikuu 24, 2019
Etusivu > Artikkelit > Tulevaisuutta kohti
ArtikkelitBlogitPolitiikkaa ja puutarhanhoitoa

Tulevaisuutta kohti

Mitä huominen tuo tullessaan? Tähän kysymykseen ovat ihmiset kautta aikojen etsineet vastauksia. Ennustaminen ja matkat tulevaisuuteen ovat tuttuja ainakin fiktiivisestä maailmasta. Arjessa varaudumme jatkuvasti tulevaan. Viime viikkoina on sääkarttoja tarkasteltu huolestunein silmin, arvuuteltu milloin sataa, sataako lainkaan ja jos ei sada niin miten sitten toimitaan. Ennakointia tarvitaan elämän joka alueella, myös kaupungin puolelta.

Kouvolaan on hiljattain perustettu tulevaisuusjaosto, joka nimensä mukaisesti tarkastelee ja pohtii tulevaa. Toiminta on kaupungissa uutta, jaoston perustamisesta päätettiin huhtikuussa päivätyssä hallintosäännössä. Jäsenet jaostoon on valittu jokaisesta kuntavaaleista ehdolla olleesta ryhmästä, joilla on valtuutettuja. Tulevaisuusjaostossa on yksi jäsen kustakin valtuustoryhmästä. Aloitan jaoston puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana puolestaan toimii Wittingin Miia.

Jaoston toimenkuvaan kuuluu mm. palvelumalli 2030:n ohjaaminen, seuraaminen ja kehittäminen, sekä osallistuminen toimintaympäristön seurantaan ja ennakointiin. Kaupunki reagoi jatkuvasti muutoksiin. Ennakointia tapahtuu kaiken aikaa, tulevaisuusjaostolle annetaan mahdollisuus tarttua tähän aiheeseen entistä syvemmin. Suuntaviivat toiminnalleen jaosto ottaa kaupunkistrategiasta, joka puolestaan tähtää kasvuun.

Keskeisenä kysymyksenä on: miten Kouvola vastaa muuttuvaan maailmaan? Kuinka ketteriä olemme reagoimaan muutokseen? Historia on opettanut meille, että suuretkin muutokset saattavat tulla nopeasti. On siis tärkeää ymmärtää mitä mm. tekoäly oikeasti tarkoittaa. Miten uudelleenkoulutusta voidaan järjestää, mikäli tarvetta tulee. Mitä paikalliset yrittäjät pohtivat oman toimintansa suhteen ja mitä odotuksia ihmisillä on huomisen varalle. Jaosto ei tietenkään pysty yksin kaikkea ratkaisemaan, mutta kenties sen on mahdollista perehtyä syvällisemmin asioihin ja syventää näkökulmia päätöksenteon avuksi.

Arjen ennakointia on kantaa sateenvarjoa mukana, jos haluaa estää kastumisen sateen sattuessa. Ajoittain sateenvarjon mukana kantaminen voi olla melkoinen riesa. Varjo on liian iso, vie kaiken tilan ja hankala kuljettaa. Mutta enemmin tai myöhemmin sataa. Joko hiljaa hipsutellen tai raivokkaasti ropisten. Harmitus on siinä kohtaa melkoinen, jos varjoa ei ole mukana. Ennakointia kannattaa harjoittaa myös poutasäällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *