tiistai, heinäkuu 23, 2019
Etusivu > Artikkelit > UUSI BLOGI: Hyvää oloa kehoon ja mieleen
ArtikkelitBlogitHyvää oloa

UUSI BLOGI: Hyvää oloa kehoon ja mieleen

Hyvinvointi koostuu monesta eri palasesta ja silloin kun palaset loksahtavat kohdalleen, olo on energinen ja pystyt saamaan itsestäsi enemmän irti niin töissä, arjessa kuin vapaallakin. Jos yksikin pala puuttuu tai pari palaa on heikommilla, voi se helposti tuhota oman hyvän olon.

Syö laatua ja syö tarpeeksi

Tasainen ateriarytmi ja värikäs ruoka pitävät huolen siitä, että energiataso pysyy hyvänä pitkin päivää. Ihmisen keho on ihmeellinen ja se kyllä selviää monenlaisista ruokavalinnoista, mutta ennen pitkää heikot valinnat näkyvät ja tuntuvat kehossa. Suojaravintoaineiden saannin ollessa puutteellinen, vastustuskyky heikkenee ja voi joutua esimerkiksi flunssakierteeseen. Keho ei yksinkertaisesti pysty taistelemaan pöpöjä vastaan. Joten syö värejä. Viisi väriä joka aterialla ja sateenkaari päivässä. Tarpeeksi värikäs ateria kertoo sen monipuolisuudesta, ja onhan sitä myös kiva katsella.

Liian niukka ravinto voi aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä, rasitusvammoja, lihasmassan vähentymistä ja rasvamassan lisääntymistä. Laihduttajan pahin virhe on vähentää syömistä ja olla nälässä. Se ei toimi. Laihdutuskuurit eivät toimi. Painonhallinnassa ruuan laatu, aterioiden rytmi ja värikkyys on kaiken avain.

Rauhoitu ruokailun ajaksi ja ole hetkessä. Hyvä ruokailurytmi antaa myös luonnollisia taukoja päivään. Jätä puhelin laukkuun ja keskity siihen mitä on lautasella. Nauti.

Uni

Kun aamulla heräät herätyskellon soidessa, olon pitäisi olla valmis ja energinen uuteen päivään. Uni on ihmisen lataaja, samaan tapaan kuin laturi on kännykälle. Ilman riittävää unta,

kehosta ja mielestä loppuu virta. Jos unen laatu on heikkoa tai unta saadaan liian vähän, arki alkaa tuntua raskaalta, eikä aivot toimi yhtä tehokkaasti kuin virkeänä. Moni meistä on tottunut krooniseen univajeeseen, eikä edes muista millaista on olla pirteä. Kokeile - nuku vähintään 8h yössä. Mene nukkumaan aina samaan aikaan ja rajoita alkoholin sekä kofeiinin käyttöä,

koska ne heikentävät unen laatua. Sammuta älylaitteet hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Älä toimi huonoilla yöunilla ja vajaalla teholla, vaan nuku tarpeeksi ja löydä oma todellinen kapasiteetti. Ole rehellinen itsellesi. Riittävä uni myös tehostaa fyysisen harjoittelun tuloksia ja painonhallintaa.

Liikunta ryhmässä voi olla myös osa tärkeää sosiaalista kanssakäymistä.

Pidä huolta toimivasta kehosta

Kipu on aina merkki siitä, että joku asia on pielessä. Suomessa moni kärsii selkäkivuista, mikä on ärsyttävä vaiva. Ensin se voi vaikeuttaa nukkumista, sitten se häiritsee istumista ja työskentelyä ja lopulta kaikkea arjessa olemista. Aluksi kipua voi hoitaa särkylääkkeillä, mutta kaikista parasta on kuitenkin lähteä heti selvittämään mistä kipu johtuu. Älä jää kivun kanssa yksin!

Suurimmat syyt selkäkipuihin ovat liikkumattomuus sekä virheelliset liikeradat. Liiallinen istuminen heikentää kehon syviä tukilihaksia, jotka kannattavat rankaa ja ylläpitävät hyvää ryhtiä. Kun lihakset ovat heikot, ranka painuu kasaan, eikä keho jaksa pitää sitä enää optimaalisessa asennossa. Ja syntyy kipua. Paras vaiva on tietenkin sellainen jota ei tule ollenkaan, näin ollen ennaltaehkäisyn pitäisi olla jokaisen paras kaveri. Ja ennaltaehkäisemisessä liike on lääke. Liiku ja tiedä miten liikut.

Ojenna rankaa, suorista ryhtiä, vaihda asentoa ja seiso suorassa. Työskentele hyvässä asennossa. Hengitä, koska jo pelkkä hengitys voi auttaa syvien lihasten vahvistamisessa. Samalla hengitys voi myös lieventää stressiä kiireen keskellä, ja saa olon tuntumaan paremmalta. Kävele ja liiku. Jos ei ole aikaa, tee pieniä, mutta hyviä valintoja. Käytä portaita hissin sijaan, puhu puhelimessa seisten tai kävellen, jätä auto kauemmas kohteesta ja kävele loppumatka.

Erityisesti syvien lihasten vahvistamiseen hyviä lajeja on pilates, jooga, kehonhuolto ja erilaiset keskivartalotunnit. Muutenkin lihaskunnon ja liikkuvuuden ylläpitäminen on tärkeää, koska kolmenkymmenen vuoden iässä lihasmassa alkaa vähentyä ja nivelten liikkuvuus heikentyä. Mikäli harjoittelu on sopivaa ja laadukasta on lihasmassan lisääminen vanhempanakin mahdollista. Lihaskunto ylläpitää tasapainoa, vaikuttaa reflekseihin ja sillä on yhteys sydämen ja verisuoniston terveyteen. Eli ei mikään pikkujuttu. Hyvä tasapaino estää vanhusten kaatumisia, hyvä liikkuvuus ja lihaskunto auttaa vanhuksen ylös lattialta, mikäli kaatuminen on jo tapahtunut. Hyvä lihaskunto myös lisää pitkäiäisyyden todennäköisyyttä.

Liiku monipuolisesti, elät pidempään. Tee aktiivisuudesta tapa. Jaksaminen. Käytä energiaa ja saa energiaa. Tapaa ihmisiä ja huolehdi hyvistä sosiaalisista suhteista. Kuka lähipiiristäsi antaa sinulle energiaa, mikä syö energiaa? Kannusta ja tue paitsi muita, myös itseäsi. Hallitse oma mieli. Rakenna omat cheerleaderit pään sisälle silloin kun ei meinaa jaksaa tai ajatukset harhailevat. Varsinkin muutoksista haaveilevan on syytä saada oma mieli vahvaksi. Kaikkeen ei voi vaikuttaa, mutta omiin tunteisiin ja omiin tekoihin voi. Jaa onnistumiset, mutta jaa myös murheet. Jaettu suru ja stressi on helpompi kantaa, mutta jaettu ilo sensijaan on moninkertainen.

Terveellisillä elämäntavoilla ei ole viimeisiä käyttöpäivämääriä, vaan meillä on koko elämä aikaa rakentaa hyviä tapoja liikkua, elää, syödä ja levätä hyvin. Iloitse tavotetuista päämääristä ja kannusta itseäsi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin!

Ulpu Puhakka, auktorisoitu personal trainer

Saamme lukea Ulpun kirjoituksia jatkossakin, ne löytyvät BLOGIT-valikosta.

Ulpustudio - Personal training palveluita ajatuksella ja sydämellä. Ulpustudio järjestää viikonloppuvalmennuksen myös Jaalassa marraskuussa.

Huipputarjous NYT 25.7.2019 mennessä tehdyt tilaukset: paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -75% kuponkikoodilla "tilaaja2507" ja muille 1 kk 2 eurolla kuponkikoodilla "tutustun". TOIMI HETI! Piilota tämä ilmoitus