torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Artikkelit > Kaupungin talous kuralla – liikuntapaikat tarkasteluun – taksoihin tulossa korotuksia?
Artikkelit

Kaupungin talous kuralla – liikuntapaikat tarkasteluun – taksoihin tulossa korotuksia?

Kuva: Talousjohtaja Hellevi Kunnas (vas.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen ja kaupunginjohtaja Marita Toikka esittelemässä v. 2019 talousarviota.

Ennakoitua suuremmat sote-kulut vetävät Kouvolan kaupungin ensi vuoden tuloksen miinukselle. Talouden tasapainotus on jo aloitettu: Kaupungin omasta toiminnasta on löydetty säästöjä 5,3 miljoonalla eurolla. Lisäksi on todennäköistä, että Kymsoten edellytetään leikkaavan Kouvolan maksuosuutta 4,7 miljoonalla eurolla.

Aikuisväestön palvelujen johtaja Vesa Toikan mukaan liikuntapaikkaverkon selvitys aloitetaan Kouvolassa. Liikunnan ja kulttuurin toimiala joutuu myös etsimään säästöjä ja myös käyttömaksujen korotuksia voi olla tulossa.

Kaupunginjohtaja Marita Toikka totesi vuoden 2019 talousarviota esitellessään, että hän on nyt Kouvolassa 1,5 vuotta ollessaan nostanut useasti esille, että kaupungin on saatava talouteensa kumulatiivista ylijäämää, liian monta vuotta on tehty nollatulosta tai miinusmerkkistä tulosta.

Kouvolan toimielimet v. 2019 alusta lukien.

Kymsote yllätti rajusti

Kouvolan kaupunginhallitus sai keskiviikkona 24. lokakuuta luettavakseen 0,5 miljoonaa euroa ylijäämäisen talousarvioehdotuksen. Tämän jälkeen kaupunki sai tiedon siitä, että Kouvolan maksuosuudet Kymsote-kuntayhtymälle ovatkin ensi vuonna 13 miljoonaa euroa suuremmat kuin kaupunki oli arvioinut. Maksuosuuksien oli odotettu kasvavan Kymsoten kanssa elokuussa keskustellusta, mutta kasvun suuruus oli kaupungille yllätys. Tieto käänsi Kouvolan ensi vuoden talousarvion 12,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Toimenpiteet talouden tasapainottamiseksi on jo aloitettu virkamiesvalmisteluna: Kaupungin omasta toiminnasta on löydetty säästökohteita 5,3 miljoonalla eurolla. Lisäksi todennäköistä on, että Kymsoten edellytetään leikkaavan ensi vuoden kustannuskasvuaan 1,5 prosentilla, mikä pienentää Kouvolan 309 miljoonan euron maksuosuutta kuntayhtymän kuluista 4,7 miljoonalla eurolla. Näiden tasapainotustoimien jälkeen kaupungin ensi vuoden tulos jää 2,5 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Kouvolan palveluorganisaatio v. 2019 alusta.

Sopeutustarve 15 miljoonaa vuosittain

Talouden tasapainotustarve jatkuu vuoden 2019 jälkeenkin. Jotta Kouvolan kaupungin talous saadaan kuntalain edellyttämällä tavalla tasapainoon vuosina 2019–2021, on taloutta sopeutettava myös vuosina 2020 ja 2021 noin 15 miljoonalla eurolla vuodessa.

– Sopeutustarve syntyy osittain siitä, että kaupungin rahoitus eli verotulot ja valtionosuudet pienenevät. Osaltaan sopeutustarvetta lisää menojen kasvu, joka aiheutuu muun muassa Kymsoten ja kaupungin tulevaisuudessa osin päällekkäisistä kustannuksista: esimerkiksi kaikki tukipalvelut eivät pienene samassa suhteessa kuin sote-palveluja siirretään kuntayhtymään, Kouvolan kaupungin talousjohtaja Hellevi Kunnas sanoo.

Kunnas korostaa, että kyse on siirtymävaiheen kuluista, ja pidemmällä ajanjaksolla tarkasteltuna maakunnallinen sote-ratkaisu tuo alueen kunnille säästöjä.

Kimolan kanava on yksi Kouvolan kärkihankkeista ja se liittää Kouvolan osaksi Päijänteen veneilyaluetta. Vuonna 2019 valmistuvaa kanavaa rahoittavat Kouvolan lisäksi valtio, Heinolan kaupunki ja Iitin kunta. Rakennuttajana toimii Liikennevirasto. Kanava tuo Lahti- Mikkeli-Kouvola-kolmioon yhden kiinnostavan matkailullisen lisäelementin, jota tukemaan rakennetaan satamapalveluja Voikkaan Virtakiven ja Hirvelän alueille. Satamapalvelujen on tarkoitus valmistua keväällä 2020.

Lakkautetaanko pääomarahasto?

15 miljoonan euron vuotuisella sopeuttamisella ei vielä kateta vuonna 2018 syntyvää alijäämää, joka on 14–18 miljoonaa euroa. Aiempi taseeseen kertynyt ylijäämä aiheuttaa sen, että katettavaa alijäämää jää tuleville vuosille 12–16 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja Marita Toikka nosti kaupunginhallituksen 29. lokakuuta kokouksessa esille yhtenä vaihtoehtona sen, että vuoden 2018 alijäämä katettaisiin lakkauttamalla noin 34 miljoonan euron pääomarahasto.

– Toimenpide tasapainottaisi kaupungin talouden, muttei poistaisi tarvetta talouden sopeuttamiseen ja tiukkaan talouskuriin, Toikka toteaa.

Pääomarahaston mahdollisesta lakkauttamisesta päätetään 10. joulukuuta pidettävässä Kouvolan kaupunginvaltuuston kokouksessa, jossa hyväksytään myös vuoden 2019 talousarvio.

Toikka näkee mahdollisuudet talouden tasapainottamiseen realistisina, mikäli sekä virkamies- että luottamushenkilöjohto sitoutuu lähivuosina tiukkaan talouskuriin ja -seurantaan.

– Kaupungin talous saadaan suunnitelmakaudella tasapainoon. Edellytyksenä on, että käytämme vahvaa talousohjausta, päivitämme palveluverkkoa ja palveluprosesseja sekä tarkastelemme kriittisesti kaikkia toimialojen menoja, henkilöstökuluja unohtamatta. Tarvitsemme myös tulonlisäyksiä ja toimivaa omaisuuden hallintaa. Onnistumme, kun soudamme samaan suuntaan sekä teemme tiivistä yhteistyötä virkamiesten ja luottamushenkilöiden kesken, Toikka sanoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *