tiistai, kesäkuu 25, 2019
Etusivu > Artikkelit > Ilmastonmuutos tulee, oletko valmis
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

Ilmastonmuutos tulee, oletko valmis

Näitä nyt tulee ilmaston muutoksia vuosituhannesta toiseen. 1700-luvulla oli pitkä kylmä kausi, Maunderin minimi. Sitä ennen oli 600 vuotta niin lämmintä, että jäätiköt sulivat Etelä-Grönlannista ja viikingit muuttivat sinne kalastamaan ja maata viljelemään. He myös antoivat uudelle kotimaalleen nimen Vihreä Maa, Grön Land. Sitten ilmasto jäähtyi ja jäätiköt palasivat. Ilmeisesti ja toivottavasti viikingit purjehtivat takaisin, mistä olivat tulleetkin.

Tähän 2000-luvulle saakka ilmaston muutokset ovat olleet osa luonnon kiertokulkua. Auringon säteilyn vaihtelut, maan akselin kallistumiset, laattatektoninen maan pintakerrosten matkailu ja muu sellainen ovat olleet muutoksiin syypäitä. Tämä meidän sukupolvemme kokema ilmaston lämpeneminen on aivan eri asia: Tutkimukset alkavat osoittaa, että me ihmiset olemme ilmaston lämpenemiseen syyllisiä, minä ja sinä. On jännä seurata, osaammeko me kaikki, 7 tuhatta miljoonaa maan asukasta, muuttaa käyttäytymistämme yhtaikaa, Trump myös. Rohkenen epäillä.

Mitä sitten, jos suurin osa porukkaa tekee niin kuin on aina tehnyt. Ei usko eikä kuuntele hyviä neuvoja. Stephen Hawking, matemaatikko ja fyysikko on miettinyt asiaa. Hän oli juuri se tiedemies, joka menetti jo nuorena puhe- ja liikuntakykynsä, mutta ajatteli ja nousi jopa Nobel-ehdokkaaksi.
Hänen ennusteensa on hätkähdyttävä: Maapallon lämpötilan nousu pysähtyy vasta 300 asteessa viidensadan vuoden kuluttua!

Onneksi on vielä aikaa. Aika hyvin tiedetään, mitä pitää tehdä. Kasvihuonekaasujen päästöjä pitää vähentää ja paljon. Toivottavasti maiden johtajat ymmärtävät asian ja ohjaavat kansojaan oikeaan elämänmuotoon. Omalta osaltani lopetin lentomatkustuksen jo 30 vuotta sitten. Myös sähkömopo pyörii ajatuksissani.

Kuva: Seuraan netissä viikottain Ilmatieteen laitoksen hirsimökin mittareita Sammaltunturilla. Ne ovat yksi osa kansainvälisen GAW(Global Atsmophere Watch) –järjestön maailmanlaajuista mittariverkostoa. Kuvan vasemmanpuolinen pystyasteikko ja sininen kuvaaja kertovat ilman hiilidioksidipitoisuuden massan miljoonasosina. Se muu on tietoa metaanista. Marraskuun 11. päivänä oli ilmassa 415 miljoonasosaa hiilidioksidia. Se on suurin luku elämäni aikana. Kun ostin elämäni ensimmäisen kemian kirjani 1954 Kouvolan Syväojan kirjakaupasta (silloin vanhempien piti kustantaa oppikoululaisten koulunkäynti), siellä oli tieto, että ilmassa on 300 miljoonasosaa hiilidioksidia. Määrä on siis puolitoistakertaistunut 64 vuodessa. Copyright Ilmatieteen laitos/GAW

Paperilehden ja näköislehden tilaajat saavat verkkolehden puoleen hintaan koodilla tilaaja2019. Piilota tämä ilmoitus