sunnuntai, elokuu 25, 2019
Etusivu > Artikkelit > Talven sääennuste
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

Talven sääennuste

Tulossa on normaali Jaalan talvi, lunta ja jäätä. Tammi- ja helmikuussa on kovia pakkasia, mutta väliin mahtuvat suojasäät tekevät talvesta keskimääräistä lämpimämmän, kuin mitä ennen vanhaan oli.

Oman mittaussarjani mukaan vuosi 2018 on tähän asti ollut yhden asteen tavanomaista lämpimämpi. Tämä on aivan normaalia kausivaihtelua. Vuoden aikana on satanut vähän, ja vesistöjen pinnat ovat ainakin metrin keskitasoa alempana. Tämäkin on aivan normaalia. Onpa meidän järvissämme vieläkin merkit hurjasta tulvavuodesta 1905. Vanha kansa kutsui rantakiviin piirtynyttä viivaa ”valarikon viivaksi” Silloin Tsaari ja Suomen suuriruhtinas Nikolai II peruutteli meille antamiaan erivapauksia, kun meistä piti tulla venäläisiä.

Katselen ikkunastani Jaalan Kirkonkylän talvimaisemaa. Kuusanniemen tehtaan piipusta purkautuu valkeaa savua vasemmalle. Tuuli on siis lännessä. Taivas on ohuen ja matalan pilven peitossa kuten usein talvisen korkeapaineen vallitessa. Supersää puhelimessani ennustaa aurinkoista päivää, mutta mitä vielä. Pilviä riittää. Niin vaikeaa on sään ennustaminen.

Katselin pitkälle tulevaisuuteen koneellani. FMI eli Ilmatieteen laitos julkaisee Euroopan Meteorologiakeskuksen ennusteen: Maaliskuuhun asti on pari astetta normaalia lämpimämpää, ja lumisateita tulee normaalisti. ACCUWEATHER, koko maailman sääfirma, ennustaa samaa, mutta lupaa onneksi tammi-helmikuun vaihteeseen parin viikon pakkasjakson.

Ja sitten vielä MuTu-ennuste: Musta Tuntuu, että saadaan pitkästä aikaa oikea talvi, siis lunta ja pakkasta. Kunhan vain Jäämeri syöttäisi Suomeen kylmää ilmaansa. Jonnekin se joutuu sen syöttämään, sillä kylmää ilmaa siellä piisaa.

Kuva: Mauna Loa, tulivuori Havaijilla. Siellä yli neljän kilometrin korkeudessa on Scripps Instituten sääasema, jossa tehdään pitkän ajan sääennusteita koko maailman tarpeisiin. Vuokko Tuomi ja 99 muuta suomalaista matikanopettajaa vierailivat saman tulivuoren päällä Palehuan aurinko-observatoriossa vuonna 2000. Rakennukset eivät näy kuvassa, joka on otettu 50 km:n päästä. Copyright Scripps Institute

Paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -50% kuponkikoodilla "tilaaja2019". Piilota tämä ilmoitus