perjantai, huhtikuu 26, 2019
Etusivu > Artikkelit > Minna Canth innoittajana – jaalalaislähtöinen Piia Keto suunnitteli maton uuteen Helsingin keskustakirjasto Oodiin
Artikkelit

Minna Canth innoittajana – jaalalaislähtöinen Piia Keto suunnitteli maton uuteen Helsingin keskustakirjasto Oodiin

- Sain unelmaduunin kun minua pyydettiin kuvittamaan matto upouuteen Oodi Helsinki -kirjastoon ja kaupunkitilaan. Valitsin taidemattoni henkilöksi Minna Canthin, jonka tärkeä työ tasa-arvoisuuden puolesta on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Tämän päivän naisena on vaikeaa tajuta miten rohkea nainen hän on ajassaan ollut, Piia kertoo.

- Lainasin kirjastosta ainakin puoli metriä Minna Canthin teoksia, joita ahmin sängyssä loikoillen.
Itkin ja ahdistuin, toisena hetken nauroin. Näin silmissäni kaupungin kujat ja ihmisten paikatut vaatteet. Epätoivo riipi minua sisältä. Ihmisten julmuus ja oman edun tavoittelu tuntui häikäilemättömältä. Ja silti kaiken keskellä oli toivo. Välillä ihan vain pienenä kipinänä, mutta siellä jossain se oli.

Piia Kedon luonnos mattoa varten. Villamaton koko on 4x6 metriä ja sen on toimittanut Koolmat. Muiden Oodin mattojen kuvittajat ovat Jenni Rope, Laura Merz, Marika Maijala, Matti Pikkujämsä, COMPANY (Aamu Song & Johan Olin) ja Sakke Yrjölä.

- Päästyäni sisään Minna Canthin ajankuvaan, huomasin tiettyjen teemojen nousevan esiin toistuvasti. Tämä oli naisten rooli käsitöiden valmistajana. Nappasin kiinni tämän langan päästä ja otin yhteyttä Tampereen käsityömuseoon. Sieltä sain pirtanauhakuvion, jota mitä todennäköisimmin aikalaiset ovat kutoneet.

- Pirtanauhan toinen pää muuttuu matossani tultasyökseväksi käärmeeksi. Kaikki naiset älkööt tehkö käsitöitä, kirjoitti Minna Canth kirjeessään 1884. Ajatuksissani käärme tulisine kielineen on itse Minna Canth, joka sanoo suoraan sen minkä tarpeelliseksi kokee. Suomalaisen köyhälistönaisen ääni kulkeutuu Minna Canthin kautta kaikkien kuultavaksi.

- Ei ole epäilystäkään etteikö Minna Canth olisi ollut uskalias ja vahva nainen. Halusin kuitenkin valitsemillani väreillä korostaa, että vahva voi olla meistä kuka vain. Maailman muuttaminen voi lähteä yhdestä ajatuksesta, yhdestä ihmisestä ja se ihminen voit olla myös sinä, Piia korostaa.

Piia Keto: Olen pintasuunnittelija joka kuvittaa mitä tahansa pintoja. Joskus kuvani päätyvät paperituotteisiin tai pakkauksiin, toisinaan astioihin tai vaatteisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *