torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Artikkelit > Siikavassa Sampo ja kyläyhdistys juhlivat – kylätalo tärkeä molemmille
Artikkelit

Siikavassa Sampo ja kyläyhdistys juhlivat – kylätalo tärkeä molemmille

Kuva: Juhlia vietettiin jouluisissa merkeissä Siikavan kylätalolla.

– Samat ihmisethän näissä molemmissa toimivat, Siikavan Sammon ja Siikavan kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Tapani Mikkola toteaa kysyttäessä yhteistyöstä. Yhteen hiileen puhaltamisesta kertoo myös 21.12. järjestetty merkkipäiväjuhla kylätalolla: Sampo täytti 60 vuotta ja kyläyhdistys 35 vuotta.

Siikavan kyläkoulu on ollut molempien yhdistysten tukikohtana ja yhteistyö koulun kanssa oli tärkeää. Iso muutos oli koulun sulkeminen. Kyläyhdistys osti koulurakennuksen kunnalta yhdellä eurolla vuonna 2007 ja koulusta tuli kylätalo. Kylätalon ylläpitoon tarvitaan jatkuvasti varoja ja talkootyötä.

Sampon puheenjohtaja Vesa Kaarlampi (vas.) ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Minna Ylén Lenni-poikansa kanssa vastaanottamassa Hartolan kylän onnitteluja.

Haasteviesti hiipui

Urheiluseura Siikavan Sampo perustettiin tammikuussa 1958. Seura toimi Jaalan Voima ry:n alaosastona vuoteen 2008 ja rekisteröitiin omaksi yhdistyksekseen 2009.

Sampon hiihtokausi on vuodesta 1970 lähtien päättynyt kevättalvella järjestettävään ukko- ja poikamiesten haasteviestiin, johon eri kylien joukkueet osallistuivat. Viime vuosina viesti on jäänyt väliin.

– Lumitilanne on käynyt hankalaksi, myös osallistujamäärä väheni. Viime keväänä lunta olisi lopulta ollut. Tilanne on nyt kiikun-kaakun, järjestetäänkö viestiä, puheenjohtaja Vesa Kaarlampi sanoo.

Keittiön väki kestitsi vieraita glögillä, joulupuurolla sekahedelmäsopan kera sekä täytekakkukahveilla.

Yhteistyössä Jaalan Jaloisten kanssa järjestettyä Jaalan laturetkeäkään ei enää muutamaan vuoteen ole ollut ohjelmassa. Lumitilanteen mukaan Hyvikkääntien ja Karhulammentien latuja kuitenkin pidetään kunnossa.

Nykyisin Sampon toiminnan perustan muodostavat talvikaudella viikottaiset jumpat kylätalolla sekä valaistun ladun kunnossapito. Useamman vuoden ajan Sampo on vastannut Jaalan Hippokisojen toimitsija- ja tulospalvelusta.

Viime kesänä pururadalla – joka muodostaa valaistun ladun reitin – talkoiltiin niittämällä heinät ja raivaamalla vesaikkoa. Kuuden traktorin voimin radalle ajettiin noin 250 kuutiometriä purua. Talkoisiin osallistui 22 henkilöä.

Anssi ja Johanna Lilja vastasivat juhlien musiikista. Ohjelmisto koostui joululauluista ja juhlan päätteeksi päästiin laulamaan myös yhdessä.

Possunkasvatuksella varoja kylätoimintaan

Joulukuussa 1983 perustettiin Siikavan kylätoimikunta, joka järjestäytyi yhdistykseksi vuonna 1997.

Alussa toimintaan kerättiin varoja mm. Kukkolassa kasvatetun possun avulla.

– Kyläläiset kantoivat kaikenlaista ruokaa ja kävivät silittämässä possua. Sitten se pistettiin lihoiksi, ensimmäinen puheenjohtaja Tapani Mikkola muistelee.

Lapsiperheitäkin Siikavasta löytyy. Joulupukki oli jättänyt lapsille lahjapaketit.

Rantailtoja järjestettiin kesäisin entisen leirintäalueen rannassa ja Jouthiekassa. Juhliin ja muihin tapahtumiin löytyi musiikkia omalta kylältä erilaisiin kokoonpanoihin.

Hanketoiminta tuli mukaan kuvioihin vuodesta 1998 alkaen. Ensimmäinen, Siikavan Kivi -hanke toteutettiin markka-aikana ja sen kustannusarvio oli 200 000 markkaa, omarahoitusosuus 50 000 markkaa josta puolet talkootyötä.

2000-luvulla on toteutettu useita hankkeita mm. kylätalon kunnostukseen ja niillä on saatu kylälle yhteensä 65 000 euroa omarahoituksen ollessa 45 000 euroa. Omarahoituksesta osa on voitu tehdä talkootyöllä.

Vuonna 2005 kylälle tuli mainetta, kun Osuuskauppa Ympäristön Kyläkyykkä-kisasta napattiin voitto ja 1700 euron palkintoshekki. Samana vuonna Siikava sai kunniamaininnan valtakunnallisessa Vuoden kylä -valinnassa.

Kylätalo on sekä kyläyhdistykselle että urheiluseuralle tärkeä kokoontumis- ja toimintapiste.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *