perjantai, huhtikuu 26, 2019
Etusivu > Artikkelit > Kirjastokäyntien määrä räjähti nousuun Jaalassa
Artikkelit

Kirjastokäyntien määrä räjähti nousuun Jaalassa

Jaalan kirjastoon tehtiin viime vuonna 21 350 käyntiä, mikä on peräti 29,3 % edellisvuotista enemmän. Käyntimäärä lisääntyi kaikista Kouvolan kirjastoista prosentuaalisesti eniten juuri Jaalassa.

Kirjaston suosioon lienee vaikuttanut omatoimikirjastoksi muuttuminen: kirjastoon pääsee omilla tunnuksilla joka päivä kello 7-21. Henkilökohtaista palvelua Jaalan kirjastossa saa ma-ti kello 13-19 ja to-pe kello 10-16.

- Monet tulevat jo aamulla lukemaan päivän lehdet. Meillä ei ole ollut mitään ongelmia omatoimiaikojen kanssa, kirjastovirkailija Elina Kuikka toteaa.

Jaalan kirjaston entinen lehtisali on muuttunut lastenosastoksi. Satutunteja järjestetään perjantaisin kerran kuukaudessa aamupäivisin. Kuvassa kirjastovirkailija Elina Kuikka.

Kouvolan kirjastoihin tehtiin 701 504 käyntiä vuonna 2018. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli 3,8 %. Kirjastokäynnit lisääntyivät eniten Myllykosken, Korian ja Jaalan omatoimikirjastoissa. Kouvolassa omatoimikirjastot ovat lisänneet kirjaston monipuolista käyttöä. Niitä käytetään lainauksen ohella kokoontumiseen, työskentelyyn ja lehtien ym. aineistojen lukemiseen paikan päällä.

Kokonaislainaus Kouvolan kirjastoissa oli 1 387 162. Laskua edellisvuoteen verrattuna oli 4,9 %. Valtakunnallinen trendi näkyy Kouvolan kirjastoissa. Muu kuin fyysisen aineiston lainaukseen liittyvä käyttö lisääntyy ja fyysisten aineistojen käyttö laskee. Lasten ja nuorten kirjalainaus ei kuitenkaan ole vähentynyt, mikä on merkittävää kouvolalaisten lasten lukutaidon edistämisen kannalta.

Osassa Kouvolan kirjastoja myös fyysisen aineiston lainausmäärä kasvoi. Esimerkiksi Korian kirjastossa, jossa omatoimiaika otettiin käyttöön syyskuussa 2018, koko vuoden lainausmäärä ehti kasvaa 7 %. Kirjaston tapahtumien osallistujamäärä oli 13 186. Määrässä oli jonkin verran laskua edellisvuoteen verrattuna. Pienentyneiden resurssien takia esimerkiksi alle kouluikäisiä laajasti kiinnostanut nukketeatterikiertue jouduttiin jättämään toteuttamatta.

E-lehti-palvelujen suosio kasvoi edelleen voimakkaasti. Kotimaisia sanomalehtiä sisältävän ePressin käyttö kasvoi 56 %. Aikakauslehtipalvelu eMagzia käytettiin 35 % enemmän kuin edellisenä vuonna.

E-kirjojen lainaus kasvoi myös voimakkaasti. Lainamäärä kasvoi puolella verrattuna edelliseen vuoteen. Etenkin e-äänikirjojen lainaus suorastaan räjähti. Loppuvuodesta niitä lainattiin enemmän kuin e-kirjoja, vaikka niitä on kirjaston kokoelmassa vähemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *