keskiviikko, toukokuu 22, 2019
Etusivu > Artikkelit > Tieosakas voi haastaa tiekunnan käräjille – yksityistiet muutoksen kourissa
Artikkelit

Tieosakas voi haastaa tiekunnan käräjille – yksityistiet muutoksen kourissa

- On hyvä, että yksityisteiden toimintaympäristöä uudistetaan. Huolenaiheena kuitenkin on, kasvavatko tieosakkaiden tienpidon kustannukset suotta ja heikkeneekö oikeusturva aiheettomasti, sanoo Suomen Tieyhdistyksen Jaakko Rahja.

Vuodenvaihde toi tulleessaan uuden yksityistielain. Laki mullistaa tiekuntien toimintaa monesta näkökulmasta. Kokous- ja muut hallintoasiat ovat saaneet uusia säädöksiä.

Rahjan mukaan eräs merkittävä muutos oli, että kuntien tielautakunnat lakkautuvat siirtymäajan jälkeen tämän vuoden lopussa. Aiemmin tiekunnan päätöksistä saattoi valittaa oman kunnan tielautakuntaan, joka kiistan ratkaisi. Tämä tosin jonkin verran aiheutti kiistanalaisia tuomioita, koska jokaisessa kunnassa oli oma luottamushenkilöihin pohjautuva lautakuntansa. Mutta lautakuntakäsittely oli helppo ja kustannustehokas.

Tieosakas voi haastaa tiekunnan käräjille

- Uusi laki mahdollistaa kanteen nostamisen tiekuntaa vastaan käräjäoikeudessa. Siinä tieosakas tai muu asianosainen voi vaatia mielestään laittoman päätöksen muuttamista. Kanne nostetaan sellaiseen käräjäoikeuteen, jonka yhteydessä toimii maaoikeus.

- Valitettavasti oikeutta ei rahatta saa, sillä oikeuteen ei kannata mennä ilman asianajoapua. Tämän takia tiekuntien kannatta hankkia oikeusturvavakuutus. Tiekunnalle yksittäinen kiista saattaa olla kustannusriskinä suuruudeltaan enemmän kuin parin vuoden tiebudjetti.

Rahjan mukaan vaikuttava lakimuutos voi olla myös kokousten kutsuminen ja niiden pitäminen sähköisessä ympäristössä.

- Digitalisaatio tulee väistämättä siis myös tiekuntiin. Jos kokoukseen voi osallistua netin välityksellä, se mahdollistaa laajemman osanottajajoukon. Se myös tarkoittaa, että väistämättä kaikki aineisto tehdään sähköiseen muotoon.

Tiekunta voi myöntää luvan tiealueen maakaapeleille 

Maanomistajien on syytä huomata, että tiekunnat voivat nyt antaa suostumuksen maakaapelin sijoittamiseen tiealueelle. Enää siihen  ei maanomistajalta lupaa tarvita. Erityisesti sähkökaapeleita laitetaan maahan laajamittaisesti sähkötoimitusten turvaamiseksi.

- Tiekuntien kannattaa näissä kaapeliasioissa valvoa työtä tarkasti ja vaatia, että kaikki sovitut asiat myös tehdään.

Lakimuutosten seurauksena Maanmittauslaitos on uusinut yksityisteiden tieyksiköinnin suositukset. - Samaan aikaan tiekunnille on tullut vaatimuksia henkilötietojen käsittelyn suhteen sekä ilmoitusvelvollisuuksia tietietojärjestelmä Digiroadiin.

Jaakko Rahjan mielestä uudet vaatimukset ja lisääntyneet säädökset taitavat väistämättä tarkoittaa sitä, että yksityisteiden tieisännöinnin kysyntä tulee kasvamaan. Ensi syksynä Suomen Tieyhdistys kouluttaa jälleen reilut parikymmentä uutta osaajaa, jotka voivat tarjota tiekunnille palvelujaan.

- Tieisännöitsijä on henkilö joka ottaa hoitaakseen yhden tai useamman tiekunnan hallinnon ja töiden teettämisen pientä korvausta vastaan. Idea on samankaltainen kuin taloyhtiöissä. Jos omasta osakasjoukosta ei löydy halukkaita tai ehtivää, niin voidaan kutsua ulkopuolelta apuvoimia.