torstai, maaliskuu 21, 2019
Etusivu > Artikkelit > Paastonajan lähiruokaa syntyy Kimolassa
ArtikkelitUutiset

Paastonajan lähiruokaa syntyy Kimolassa

Pääsiäiseen on aikaa reilu kuukausi ja Jaalan Kimolassa pöhisee mämmipata. Keskitalon Maatilaleipomo valmistautuu jo kevään juhlaan.

- Tämä on paastonajan ruokaa, tuumii ”mämmimestari” Aimo Jälkö. Hän kertoo tehneensä mämmiä myyntiin 90-luvun puolivälistä alkaen.

- Iitin Maatilatorilla sanottiin, että eikö kukaan tekisi mämmiä, ala sinä tekemään, kun leipiä vietiin sinne myyntiin, Jälkö kertoo.

 

Vesi, ruismallas ja oman pellon ruisjauho ovat Keskitalon mämmin tärkeimmät raaka-aineet. Kuvat: Aimo Jälkö.

Siitä lähtien oman pellon rukiista, ruismaltaasta ja vedestä on tätä herkkua tehty, lähimämmiä. Ripaus pomeranssinkuorta ja suolaa joukkoon. Sokeria ei lisätä, vaan makeus syntyy imellyttämällä. Prosessi kestää vuorokauden verran ja sitten mämmi on valmiina pakattavaksi.

Keskitalon mämmiä on myynnissä Iitin Maatilatorilla, Heinolan Heilassa sekä Lihapuoti Herekissä Porvoossa. Sitä saa myös suoraan tekijältä Kimolasta.

- Pääasiassa saatavana on tuoretta mämmiä, jonkin verran sitä pakastetaan uudella pikapakastimella, Aimo Jälkö kertoo.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *