tiistai, heinäkuu 23, 2019
Etusivu > Artikkelit > Vaikeaa kelirikkoa ennustetaan Kaakkois-Suomeen – päällystysrahoja tarvittaisiin lisää
Artikkelit

Vaikeaa kelirikkoa ennustetaan Kaakkois-Suomeen – päällystysrahoja tarvittaisiin lisää

Kelirikon merkit ovat jo nähtävissä monin paikoin tieverkolla, vaikka takana on pakkastalvi. Tänä keväänä ennustetaan Kaakkois-Suomeen normaalia vaikeampaa kelirikkotilannetta.

"Sorateillä kelirikosta odotetaan melko tavanomaista. Näillä näkymin ei ole luvassa viime kevään kaltaista pahaa kelirikkoa vaan maantiet pystyttäneen pitämään liikennöitävässä kunnossa", selventää Väylän tieliikennejohtaja Pekka Rajala.

Sateinen kevät voi kuitenkin pahentaa tilannetta merkittävästi. Vaikeinta kelirikkoa ennustetaan tällä hetkellä Kaakkois-Suomeen ja Lappiin.

"Sademäärät ovat kaakossa olleet tällä talvikaudella suuret ja pohjaveden pinnat ovat korkealla. Pakkaset ovat jäädyttäneet tierungot ja nyt sulamisen alkaessa kelirikkokausi alkaa. Yhtään painorajoitusta ei ole vielä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella asetettu", kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kunnossapitoyksikön päällikkö Tuomas Vasama.

"Päällysteiden kunto on paikoin kärsinyt talven aikana pahasti. Laskevan päällysterahoituksen myötä huonokuntoisten jaksojen määrä kasvaa erityisesti vilkkaimman tieverkon ulkopuolella. Tämän vuoden rahoitus pitäisi vähintään kaksinkertaistaa, jotta tekemisessä päästäisiin kestävälle tasolle", Vasama jatkaa.

Kelirikon vuoksi painorajoituksia on viime vuosina asetettu vuosittain koko maassa yleensä noin 600–2000 kilometrille. Viime keväänä painorajoituksia oli noin 4100 kilometrillä maanteitä ja loppusyksylläkin vielä lähes 600 kilometrillä. Kaakkois-Suomessa rajoituksia oli vain yhdellä tiellä vajaan kymmenen kilometrin matkalla.

Kelirikon vakavuus riippuu silti suurelta osin kevään säistä. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset, jolloin tiet kuivuvat sulamisen tahtiin, pitävät uhkaavan kelirikon kurissa. Eniten kelirikolle alttiita teitä on Suomen keskiosissa, missä maaperä ja maasto-olosuhteet ovat sen syntymiselle otollisia ja sorateitä on paljon. Sorateillä saattaa myös paikoin esiintyä pintakelirikkoa ennen varsinaiselle runkokelirikolle altista aikaa. Tierungot eivät sula aurinkoisilla ja varjoisilla tieosuuksilla samaan tahtiin.

"Raskaampia kuljetuksia suunniteltaessa kannattaa ajoittaa kuljetukset esimerkiksi aikaiseen aamuun, jolloin vuorokauden lämpötila on alimmillaan ja tien kantavuus suurimmillaan", Pekka Rajala neuvoo.

Huipputarjous NYT 25.7.2019 mennessä tehdyt tilaukset: paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -75% kuponkikoodilla "tilaaja2507" ja muille 1 kk 2 eurolla kuponkikoodilla "tutustun". TOIMI HETI! Piilota tämä ilmoitus