sunnuntai, elokuu 25, 2019
Etusivu > Artikkelit > Vappua juhlittiin 2019 heliumpalloilla, jotka eivät leimahtaneet
ArtikkelitKonut Tählet

Vappua juhlittiin 2019 heliumpalloilla, jotka eivät leimahtaneet

Kymmenkunta vuotta sitten kirkastui novaksi kuvassa merkitty tähti Eridanuksen tähdistössä. Sitä voinee vielä etsiä kiikarilla, mutta tähdistö näkyy Jaalassa vain ajoittain ja silloinkin vain osittain.

 

Nuoruudessani 1950-luvulla vappupallot täytettiin vedyllä. Isot pojat saivat pallon räjähtämään painamalla sitä hehkuvalla savukkeella. Nykyään ei ole vetypalloja eikä tuhmia tupakkapoikiakaan onneksi. Vetypallot kiellettiin. Nykypallot onkin täytetty turvallisella heliumilla.

Kyllä heliumikin leimahtaa. Kerronpa sen tässä. Auringon kokoinen tähti säteilee valtavasti valoa ja lämpöä. Sen sisällä on vetyä, mutta se ei räjähdä, kun siellä ei ole happea. Valtavasti energiaa vapautuukin ydinreaktioissa tähden sisällä. Kova paine pusertaa vetyatomit niin lähelle toisiaan, että vety-ytimet liittyvät heliumytimiksi. Vapautunut energia kulkee eksyksissä tähden sisällä satoja vuosia, usko pois. Kun se viimein osuu tähden pintaan, pääsee se valona ja lämpönä säteilemään avaruuteen ”valon nopeudella”.

Kyllä heliumikin leimahtaa, joskus. Meidän Aurinkomme sisällä on vielä jäljellä noin puolet alkuperäisestä vedystä, mutta puolet on jo fuusioitunut heliumiksi. Aurinko on säteillyt valoa ja lämpöä avaruuteen jo 10 tuhatta miljoonaa vuotta, aluksi hitaasti voimistuen. Se säteilee siis vielä toisen samanlaisen ajan, jos Luoja suo ja viskaalit sen sallii ja vetyä riittää.

So what? sanovat englantia puhuvat, entä sitten? Kun vety alkaa Auringosta loppua, tapahtuukin heliumin leimahdus. Helium ei pala eikä siihen olisi happeakaan. Kyllä 20 tuhannen miljoonan vuoden ikäisen Aurinkomme sisällä riittää painetta ja lämpöä. Koko kertynyt heliumvarasto auringossa fuusioituu kerralla raskaammiksi alkuaineiksi. Tapahtuma kestää muutaman päivän, ja englantilaiset sanoisivat ”HELIUM FLASH”, jos heitä silloin vielä olisi. Aikaa siihen on niin paljon, että ihmiskunta on siihen mennessä saavuttanut normaalin sukupuuton ja vaikka monta kertaa.

Silloin tällöin odottamatta näkyy tähtitaivaalla NOVA, uusi lyhytaikainen kirkas tähti. Ehkä joku uusi älykkään elämän muoto jollain planeetalla näkee joskus paljain silmin, että heidän taivaalla punaisena tähtenä tuikkiva aurinkomme kirkastuu huomattavasti pariksi päiväksi. Siitä eteenpäin aurinkomme himmenee hiljalleen ja pienenee näkymättömäksi muutamassa miljoonassa vuodessa. Pieni lasillinen vappusimaa sen muistoksi.

Paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -50% kuponkikoodilla "tilaaja2019". Piilota tämä ilmoitus