sunnuntai, elokuu 25, 2019
ArtikkelitBlogitPolitiikkaa ja puutarhanhoitoa

545

Kun Suomeen syntyy pieni lapsi, hänen kasvuaan ja kehitystään seurataan tarkasti neuvoloissa. Kasvua tarkkaillaan joko neuvolakortin, äitiyskortin tai lapsuusiän terveyskortin avulla. Joissakin kunnissa on siirretty jo kokonaan sähköiseen malliin, toisissa perinteinen paperinen kortti kulkee digitaalisen rinnalla. Perinteinen neuvolakortti välittää kätevästi tietoa eri yksiköiden välillä ja siitä jää myös kaunis muisto pienlapsi vaiheesta.

Viime vuonna Kouvolassa aloitettiin täyttämään 545 uutta neuvolakorttia. Eli meille syntyi alle 600 uutta Kouvolalaista. Se on vähän. Jos jokainen ikäluokka 1 vuotiaista 80 vuotiaisiin olisi samankokoinen, kuin viime vuonna syntynyt, Kouvolan asukasluku olisi 43 600 henkilöä. Vertailin väestörekisteristä tietoja, kuinka isoja ikäluokat Kouvolan alueella ovat. Kaksikymmentävuotiaita on 732, joista 392 on miehiä ja 340 naisia. Kolmekymmentävuotiaita on 838, joista 431 on miehiä ja 407 naisia. Viisikymmenvuotiaita on 1 128, joista 575 on miehiä ja 553 on naisia. Seitsemänkymmentävuotiaita on 1 396, joista 630 on miehiä ja 766 naisia.

Hiljaiseksi vetää. Viime vuonna Kouvolaan syntyi vähemmän lapsia, kuin meillä on viisikymmenvuotiaita miehiä. Luvut eivät toki ole lopullinen totuus. Tuskinpa kaikki Kouvolalaiset viisikymppiset ovat näillä seuduilla koko ikäänsä asuneet. Työt, opiskelut ja muut elämän vaiheet liikuttavat ihmisiä ja tilastot elävät kaikenaikaa. Numeroita ei kuitenkaan pääse karkuun. Suomeen syntyi viime vuonna vähemmän lapsia, kuin koko mitatun historian aikana.

Mummoni on kuulunut siihen sukupolvien sarjaan, kun rakennettiin uutta nopeasti kasvavalle väestölle. Oma roolini on ilmeisesti kuulua siihen päättäjäsukupolveen, joka määrittelee, mistä kaikesta olemme valmiita luopumaan. Faktoja on katsottava silmiin, monet meidän rakenteemme on tehty huomattavasti suuremmalle porukalle. Lyhyesti, meillä on tiloja ja palveluja tarjota lähitulevaisuudessa enemmän, kuin on käyttäjiä.

Omaa neuvolakorttiani on täytetty Voikkaan neuvolassa. Maailma oli hyvin erilainen 1980-luvulla, kuin mitä se on nyt. Ja samaa tullaan sanomaan myös kolmenkymmenenvuoden kuluttua tästä ajasta. Viime vuonna aloitettujen 545 neuvokorttien haltijaa ansaitsevat valoisan tulevaisuuden. Olemme paljosta vastuussa.

Paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -50% kuponkikoodilla "tilaaja2019". Piilota tämä ilmoitus