sunnuntai, elokuu 25, 2019
Etusivu > Artikkelit > Millä todennäköisyydellä olemme menossa kohti turhaa lämpöä?
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

Millä todennäköisyydellä olemme menossa kohti turhaa lämpöä?

Katsoin heti aluksi Ilmatieteen laitoksemme jatkuvaa mittausta Sammaltunturilla, ja tässä on ilman hiilidioksidipitoisuuden lukema: 417 PPM (parts per million). Jälleen kerran näen uuden ennätyksen. Voit tarkistaa Googlesta esimerkiksi sanoilla GAW Sammaltunturi. Ainakin minulla alkaa olla vaikeuksia Trumpin ja kavereiden kanssa.

Venus on planeetta lähempänä aurinkoa kuin me. Sen ilmakehästä on nykyään 99% (=990 000 PPM) hiilidioksidia jota kumpuaa jatkuvasti Venuksen sisältä tulivuoren purkauksissa. Venuksen pintalämpötila on noin 460oC. Venuksen hiilidioksidi sitoo auringon lämpöä, ja Venuksen ilmakehä kuumenee. Näin kuumaksi ei maapallo voisi koskaan tulla, sillä olemmehan aika tavalla kauempana auringosta.

Maapallon pintalämpötila on keskimäärin noin +15oC. Maapallonkin tulivuorista purkautuu jatkuvasti hiilidioksidia. Maapallolla on toinenkin suuri hiilidioksidilähde. Ihminen on jo satoja vuosia kaivanut maasta fossiilista (=maahan tallentunutta) kivihiiltä ja pumpannut fossiilista maaöljyä. Ne on poltettu hiilidioksidiksi.

Hiilidioksidi sitoo täälläkin aurigon lämpöä, mutta meidän onneksemme on lähes kaikki kuiva maa peittynyt kasveilla ja meri täynnä kasviplanktonia. Ne käyttävät hiilidioksidia yhteyttämällä. Ne sitovat hiilen itseensä ja vapauttavat hapen. Kasvikunta ja plankton tekevät parhaansa, mutta hiilidioksidia tulee koko ajan liikaa.

Maapallon ilmakehä lämpenee siis jatkuvasti, kunnes lopetamme fossiilisten aineiden polttamisen. Sitähän tämä Trump ja samoin ajattelevat eivät lopeta kuin pakosta. Toivottavasti järki voittaa. Minä olen arvannut samaa mitä professori Hawking arvasi: Että ei maapallo koskaan lämpene samaan kuin Venus, vaan jää paljon viileämmäksi, vain 300 asteeseen.

Kuva: Venuksen ilmakehä on auringon kuumentamaa hiilidioksidia. Venus kiertää aurinkoa lähempänä aurinkoa kuin Maa. Se on nyt auringon toisella puolella, mutta saavuttaa maapallomme ensi keväänä. Silloin se näkyy kirkkaana iltatähtenä auringonlaskun jälkeen. Copyright Irma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -50% kuponkikoodilla "tilaaja2019". Piilota tämä ilmoitus