sunnuntai, elokuu 25, 2019
Etusivu > Artikkelit > Älä arkaile pyytää tuholaistorjujaa
Artikkelit

Älä arkaile pyytää tuholaistorjujaa

Tuholaistorjuja Mika Hiekkaranta esittelee erilaisia torjuntavaihtoehtoja.

Vaivaavatko jyrsijät tai muut ötökät talossasi? Eikö hävittäminen oikein onnistu? Sitä varten on olemassa ammattilaisia ja ratkaisu saattaa löytyä ilman myrkkyjäkin.

Vuosikymmeniä Jaalan ravintolaelämässä vaikuttanut Hiekkaranta luopui isommasta yritystoiminnasta terveyssyistä. Yritystoiminta on kuitenkin verissä ja siirtyminen pienimuotoisempaan tuntui luontevalta. Tuholaistorjunnan ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen hän perusti toiminimen Kymen Ötökkä. Yritykseltä voi tilata kaikkia tuholaistorjuntaan liittyviä palveluita. Kotisivut valmistuvat elokuun aikana.

- Tuholaistorjuntaa ei pidä arkailla. Kaikista kodeista löytyy joitakin tuholaisiksi luokiteltavia ötököitä. Emme tule paikalle teipatulla autolla ja näyttävästi suojavarusteissa, vaan huomaamattomasti ja vaitiolovelvollisuutta noudattaen, Mika Hiekkaranta huomauttaa.

Hänen mukaansa monessa Euroopan maassa tuholaistorjujat tekevät kuukausisopimuksia asiakkaiden kanssa. Näin ongelmat eivät pääse karkaamaan käsistä.

Suojavarusteet on joskus otettava esiin.

Jyrsijämyrkkyjen käyttö rottien torjuntaan kiellettiin Suomessakin kuluttajilta viime vuonna ja hiirien torjuntaankin myydään enää valmiita syöttirasioita, joissa on vain pieni myrkkymäärä. Myrkkyjen käytössä ylipäänsä on omat ongelmansa.

- Jyrsijäkantojen muuttuminen resistenssiksi myrkyille on vaarana eli kehittyy kantoja joihin myrkky ei enää tehoa. Myös kotieläinten pääsy myrkkyihin on estettävä, Mika Hiekkaranta muistuttaa.

Myrkkyjä ei saa tuoda Suomeen myöskään ulkomailta, kaikkien käytettävien myrkkyjen pitää olla meille kansallisesti hyväksyttyjä. Maatiloilla kasviensuojelututkinnon suorittanut saa ostaa ainoastaan omaan käyttöön jyrsijämyrkkyjä.

Syksyn tullen monessa omakotitalossa alkaa kuulua rapinaa vintiltä. Hiiret hakeutuvat lämpimään ja etsivät ruokaa. Mika Hiekkaranta sanoo kokemuksesta havainneensa, että kohta sinne aletaan jo pesääkin rakentaa. Myös sähköjohdot ovat vaarassa jyrsijöiden hampaissa.

- Kärpäsetkin levittävät tauteja. Elintarvikkeiden pitäminen pois kodin pinnoilta auttaa jo paljon, Hiekkaranta muistuttaa.

Kesäaikana yksi tuholaistorjujaa työllistävä ötökkä on ampiaiset. Niitäkään ei heti lähdetä tuhoamaan, vaan pyritään siirtämään pesä kauemmas.

- Tulen mielellään myös erilaisten yhteisöjen jäsentilaisuuksiin kertomaan tuholaistorjunnasta, jos kiinnostusta on, Mika Hiekkaranta sanoo.

Koulutetut tuholaistorjujat ja yritykset on listattu Tukesin (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) rekisteriin. https://tukes.fi/asiointi/rekisterit/biosidit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Paperilehden ja näköislehden tilaajille verkkolehti -50% kuponkikoodilla "tilaaja2019". Piilota tämä ilmoitus