fbpx
Etusivu > Artikkelit > Kainuun ihme
ArtikkelitBlogitPolitiikkaa ja puutarhanhoitoa

Kainuun ihme

Kainuun ihme. Näillä sanoille minulle ensimmäisen kerran esiteltiin Kainuun maakunnan toimia noin neljä vuotta sitten. Sen jälkeen olen tutustunut tähän mielenkiintoiseen ja innoittavaan maakuntaan monin eri tavoin. Nälkämään laulu eli Kainuun marssi on maakunnan nimikkobiisi ja sen keskimmäinen säkeistö kuuluu näin:

Taival lie hankala - olkoon vaan!
Luonto lie kitsas - siis kilpaillaan!
Kolkassa synkeän syntymämaan
pirttimme piilköhöt paikoillaan!
Vainojen virmat, oi vaietkaa!
Rapparit, ryöstäjät, kaijotkaa!
Miekkaa ei tarvis - tarmoa vaan
puolesta hengen ja heimon ja maan.

Jos nimi on Nälkämään laulu ja sanoituksessa viitataan suorastaan ylitsepääsemittömien vaikeuksien voittoon, niin kyllä alkoi kiinnostamaan oikein olan takaa minkälaisesta alueesta oikein on kyse. Kainuun maakunnassa asuu reilut 72 000 henkilöä. Maakunnan keskuskaupungissa Kajaanissa asuu himpun verran yli 36 000 ihmistä. Eli koko maakunta on reilut 10 000 henkeä pienempi kuin Kouvolan kaupunki.

Itselle Kainuusta tulee mieleen Sotkamo, Sotkamon Jymy, Vuokatti, vaarat, metsät ja etäisyydet. Muistelen lukeneeni jostain, että Sotkamon Jymy on suomen suosituin pesäpallojoukkue. Syytä siihen ei mielestäni tarvi ihmetellä. Jymy on pärjännyt melko hyvin vuodesta toiseen ja menestys yleensä kiinnostaa ihmisiä. Perinteisesti Jymy on myös isännöinyt toukokuussa Helsingissä pesäpallopeliä. Pääkaupunkiseudun oma lähijoukkue tulee Hyvinkäältä. Kävin katsomassa ensimmäisen kerran Jymyn Helsingin kotipeliä keväällä 2016 ja kyllähän se naaman veti virneeseen, kun HIFK jalkapallo kotistadion oli täynnä purppuralippalakeilla varustettuja junnuja. Hattu päästä! Hienon tapahtuman ovat Jymyn porukat Helsinkiin järjestäneet.

Vierailin Kajaanissa hiljattain ja pääsin tutustumaan UPM:n vanhoissa tiloissa olevaan yhteiseurooppalaisen supertietokoneeseen. Seisoin hieman kolkossa tuotantotilassa, jossa vuosikymmenien ajan lähti pitkälle jalostettuja puutuotteita ympäri maailmaa. Jonkinlainen ympyrä siinä tilassa, sillä hetkellä kai sulkeutui. Ympäri maailmaa oli tultu katsomaan supertietokonetta, joka nostaa tutkijoiden laskentaresurssit aivan uudelle tasolle.

Vuonna 2008 paperitehdas suljettiin Kajaanissa ja sen jälkeen aluetta on kehitetty yhdessä eri toimijoiden kesken. Nyt datakeskukseen tulee tietokoneiden Sisu ja Taito lisäksi vielä aivan uusi yhteiseurooppalainen supertietokone. Se on viimeisin esimerkki mitä kehitystyötä alueella on tehty. Vierailu päivässä oli mukana Kainuun ammattikorkeakoulun rehtori, joka esitteli miten supertietokonetta on mahdollista hyödyntää opiskeluissa. Tekoälyn tehokas soveltaminen on tarpeellista, tekee sitten työkseen mitä vaan. Siksi on todella hienoa, että huolimatta opintolinjasta digitaalisuus, siihen liittyvä palvelumuotoilu ja sen mahdollisuudet on nostettu Kainuussa näkyvästi esiin. Tämä myös ilmeisesti houkuttelee opiskelijoita ympäri Suomea ja maailmaa.

Kehittämisen ja uuden keksimisen nälkä oli vahvasti läsnä ammattikorkeakoulun ja Kainuun datakeskuksen esittelyissä. Taustalla on kuitenkin molemmissa saada alueelle opiskelijoita, synnyttää uusia yrityksiä ja lisätä elinvoimaa koko maakuntaan.

Jätin muutama viikko sitten Kouvolassa valtuustoaloitteen, jossa pyydettiin selvittämään miten voimme rakentaa entistä joustavammin koulutuspolun toisen asteen opiskelijoille Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun. Meillä on Kainuun kanssa ihan samat haasteet: miten saada nuoret pidettyä ja työllistettyä kotimaakunnassa. Se vaatii rohkeita panostuksia ja uusia innovaatioita. Koulutukseen on panostettava enemmän, kuin mitä on nyt tehty. Pidän keskusteluja erilaisesta korkeakouluyhteistyöstä Kouvolan kaupungin kanssa erittäin tervetulleena.

Loppuun vielä Kainuun marssin viimeinen säe. Itseensä uskomalla otetaan ensimmäinen askel kohti tulevaisuutta.

Nosta jo rintaasi maausko uus,
taannuta taika ja vanhoillisuus!
Maamies, muista, miss' onnesi on,
riihesi rikkaus riippumaton!
Kainuhun kansa, ah arpasi lyö!
Missä on ryhtisi, kunnia, työ?
Meidän on uudesta luotava maa,
raukat vaan menköhöt merten taa

Ps. Ihan näin kunnallisveron keskustelun kynnyksellä tuli mieleen, että Sotkamossa muutan lasketaan kunnallisveroa tänä vuonna. Laskua tuli muuten ihan reippaasti, jopa 1,5%. Kainuun ihmettä kai sekin näinä tummina kuntatalouden aikoina.