fbpx
Etusivu > Artikkelit > Jäämeri jäätyy ja lämmittää
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

Jäämeri jäätyy ja lämmittää

Ruuhasjärven ja Pyhäjärven rannoilla on hyvä asua. Täällä on syksyllä lämmintä. Kun järven vesi jäähtyy sieltä järvestä vapautuu ilmaan lämpöä. Vielä lisää lämpöä vapautuu, kun vesi jäätyy. Tämä lämpö menee hukkaan, kun syystuuli vie sen mennessään. Tarvitaan vain insinööri, joka pumppaa tämän hukkalämmön taloa lämmittämään.

Tässä on satelliittikuva Jäämerestä 4.1.2020. Minua on aina viehättänyt, että kuvassa Suomineiti loikoo meren rannalla. Meri on Atlantti, joka juuri Suomen kohdalla vaihtuu Jäämereksi. Kuvasta näkyy, että me suomalaiset ja lähinaapurimme asumme Jäämeren niemimaalla, jonka nimi on Fennoskandia. Meidän ulappamme ovat vielä nyt tammikuussa sulia, kun Golf-virta tuo etelästä lämmintä merivettä ja lämmittää ilmaakin.

Ihmettelin, kun tätä syksyä jatkuu ja jatkuu samanlaisena harmaana. Vuokon ja siskonsa Seijan ”Kemia”-lehdestä löysin vastauksen. VTT:n professori Pertti Koukkari oli huomannut, että ilmastonmuutos on jo ennättänyt Jäämerellekin. Kesäisin jää sulaa sielläkin ja syksyisin jälleen jäätyy valtavan suurelta alueelta. Tämä on uutta. Ennen Jäämeri oli aina jäässä ja sulaminen kesällä mitätöntä. Syksyisin vapautuva jäätymislämpö oli mitätöntä, mutta entäs nyt. Näyttää siltä, että vuonna 2050 Jäämerta ei enää ole. Se lainehtii silloin vapaana!

Jestas sentään, mitkä pinnat. Viime kesänä suli Jäämeren jäästä jo 70%. Tähän mennessä on jo jäätynyt uudelleen 8 miljoonaa neliökilometriä. Joopa joo, mitähän tuokin tarkoittaa. Miljoona neliökilometriä on 1000km x 1000km. Siihen mahtuisi kolme Suomea. Meidän talomme lämmittämiseen koko vuodeksi riittäisi Ruuhasjärven tai Pyhäjärven kymmensenttinen jäätyminen 70m x 70m alalta. Jäämeren jäätymisessä on siis syntynyt valtava uusi lämmön lähde viivästämään talven tuloa (ja sulamisessa vastaava uusi lämpönielu hidastamaan kevättä).

Kari Tuomi

Kuva: Jäämeri koko komeudessaan. Siperiasta voisi jo hiihtää Kanadaan tai Alaskaan. Jääpeite kasvaa edelleen maaliskuulle saakka. Copyright: National Snow and Ice Data Center