fbpx
Etusivu > Artikkelit > MIKÄ ONKAAN IHMISKUNNAN OSUUS ILMASTON MUUTOKSESSA?
ArtikkelitBlogitIlmastonmuutos

MIKÄ ONKAAN IHMISKUNNAN OSUUS ILMASTON MUUTOKSESSA?

Istuin Jennin parturissa, kun Veijo Tervonen tuli asioimaan postiasioita. Hän heitti minulle kysymyksen: ”Mikä on ihmiskunnan osuus tässä ilmastonmuutoksessa?” Vastasin että, se on ihan hyvä väitöskirjan aihe. Selasin kotona nettiä. Sieltähän löytyi miljoona erilaista vastausta. Näin 80 vuotta ilmastoa seuranneena sanoisin, että on se ilmasto kovasti muuttunut.

Hiilidioksidin kiertokulkua on helppo seurata. Sehän on tosi voimakkaasti maapalloa lämmittävä kasvihuonekaasu. Tosin vesihöyry, se näkymätön, on paljon parempi lämmön sitoja, mutta sitä ei tarvitse ottaa omaksi syyksi. Joten seurataan ihmiskunnan toimia hiilidioksidin osalta. Kyllä ilmasto olisi ilman ihmiskuntaakin muuttunut. Niinhän se on ollut aina ennenkin muutoksessa.

Koulujen nykyisissä oppikirjoissa sanotaan, että maaperään hautautuneiden hiilipitoisten aineiden polttaminen on vahingollista. Näistä fossiilisista polttamisista tulee noin 5 % hiilidioksidin kaikista päästöistä. Metsien tuhoaminen ja peltoviljely tuottavat lahoavaa ainesta, mistä vapautuu noin 40 % lisää hiilidioksidia, ja katson sen ihan meidän omaksi syyksi. Meret lämpenevät ja niistä haihtuu siitä syystä 60 % hiilidioksidia ilmakehään. On ihan omassa harkinnassa, mikä osa ihmiskunnalla on merien lämpenemisessä, ja sitähän minä tässä yritän miettiä. Meni kehäpäätelmäksi, joten otan ihmiskunnan osuudeksi puolet tästä meristä haihtuvasta hiilidioksidista, siis 30 %.

Ihmiskunnan hiilidioksiditaakka on nyt helppo laskea:

5 % tulee fossiilien polttamisesta, siis mopoista, muista kulkuhärveleistä ja öljylämmityksestä

40 % tuottavat: puiden poltto, lahoaminen ja peltoviljely

30 % hiilidioksidiprosenteista tulee lämpimistä meristä

yhteensä 75 %

Loput 25% on luonnon omaa kiertokulkua.