fbpx
Etusivu > Artikkelit > Mistä tulee kaupungin elinvoima?
ArtikkelitBlogitMiia Witting

Mistä tulee kaupungin elinvoima?

Minun 7-vuotias tyttäreni on siinä uskossa, että raha tulee kauppaan vastapäisen lopetetun pankkitalon seinästä - pankkiautomaatista. Se on ihan ok. Tuon ikäisenä siihen voi vielä uskoa, vaikkakin joka kerta korjaan, että ei - kyllä äiti joutuu tekemään ensin töitä, että sitä rahaa sieltä seinästä saa.

Olen ollut luottamustoimissa 3 vuotta ja törmännyt aina samaan asiaan: muutaman kympin tai satasen hinnanerolla ostamme palveluita ja tuotteita kaupunkimme ulkopuolelta. Useinmiten hankinnat ovat ns. suorahankintoja. Emme näe edes sitä vaivaa, että kysyisimme, mitä paikkakunnan omilla yrityksillä olisi tarjota.

Mistä tulee siis kaupungin elinvoima? Minusta siihen vaikuttavat lähinnä kaksi asiaa: 1) Se on joko niin taivaallinen asuinpaikka, että ihmiset hinkuvat sinne jonoissa tai 2) siellä on työpaikkoja. Kouvola on jo vuosia ollut väliinputoaja. Perustellaan, että Kouvolan rahat menevät laitakaupungin elvyttämiseen, vaikka totuus on, ettei meillä täällä laidoilla ole kaupungin palveluita enää nimeksikään. Täällä me, ns. paikalliset asukkaat, yritämme tukea oman alueemme elinvoimaa - käytämme paikallista ruokakauppaa, rautakauppaa ja alueen muita toimijoita, jotta heillä olisi töitä ja työpaikkoja tulevaisuudessakin. Siitä minusta elinvoima tulee.

Kouvolassa usein pyllistetään paikkakunnan yrittäjille. Ei nähdä sitä vaivaa, että kilpailutettaisiin avoimesti paikkakunnan yrittäjien kesken tuotteita, palveluja ja urakoita, joita kuitenkin on tarjolla, kuten osaavia tekijöitäkin, ihan riittävästi. Pienhankinnat eli tavaroissa ja palveluissa alle 60 000 € hankinnat voisi kaikki suunnata paikkakunnan yrityksille, mutta meillä ei vaan ymmärretä sitä, mistä elinvoima tulee - onko se jotain kateutta yrittäjiä kohtaan? Jos Kouvolassa ei ymmärretä, että eurolla ostettu ja Kouvolassa tuotettu palvelu tuo kaupungin kassaan euron ja seitsemänkymmentäsenttiä (1,70 €), niin on aivan varma, että sama meno jatkuu ja mikään ei tule muuttumaan paremmaksi!

Ikävä kyllä kaupungin rahat eivät tule tuosta taianomaisesta seinästä ja niin kauan, kun meillä ei ymmärretä, mistä elinvoima tulee, niin kauan Kouvolan alamäki jatkuu. Sodan jälkeen Suomi nostettiin yrittäjyydellä ja työpaikolla, vaikka nyt olosuhteet ovat toiset, meillä on sama urakka edessä koronan jälkeen. Onko meillä Kouvolassa oikeasti varaa tukea toisten paikkakunnan yrittäjiä ja samalla pyllistää omille?

Miia Witting

Kaupunginvaltuutettu (Kok)

Jaalan kaupunginosasta