fbpx
Etusivu > Artikkelit > Yhteisvastuu 2021: Eniten vanhuudessa yllättää köyhyys
ArtikkelitUutiset

Yhteisvastuu 2021: Eniten vanhuudessa yllättää köyhyys

Eri syistä johtuva köyhyys koettelee ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Monet vanhukset elävät taloudellisessa ja sosiaalisessa ahdingossa. Koronaepidemia on kurittanut entisestään juuri näitä kaikkein hauraimpia. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä Suomessa ja maailmalla. Keräys alkaa 7.2.2021.

- Pitempi sairaalajakso voi keikauttaa monen talouden päälaelleen, toteaa sekä Kuusankoskella että Jaalassa diakonissana toimiva Erja Ylikoski. Maaseudulla asuvaa ikäihmisten taloutta rasittavat matkat lääkäriin ja sairaalaan tutkimuksiin ja hoitoihin. Aina eivät edes Kelan matka, hoito ja lääkekatot ehdi täyttyä vuoden aikana. Joskus myös kahden asunnon pito voi olla rasitteena ikäihmisen taloudelle, heti kun ei raskisi luopua siitä syrjäkylälle jääneestä rakkaasta talostaan. Tämän vuoden yhteisvastuukeräyksen tuotolla pyritään helpottamaan myös syrjäalueilla kuten Jaalassa taloudellisesti huonommassa asemassa olevien ihmisten elämää, kertoo diakonissa Erja Ylikoski.

Kouvolan alueella asuu paljon myös pienituloisia ikäihmisiä. Eläkkeen ollessa pieni, jää vähän varaa muille menoille. Usein ikäihmisten taloutta rasittavat suuret sairauskulut, jotka koostuvat sairaanhoito- ja lääkemenoista.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Lähikeräysten ohella tai sijasta voit antaa lahjasi Yhteisvastuukeräykseen Kuusankosken seurakunnan ja Jaalan kappeliseurakunnan MobilePay-numeroon 41976 tai tekemällä lahjoituksen seurakunnan nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/Kuusankoski

Apua ikäihmisille seurakunnan diakoniatyön kautta

Kunkin seurakunnan yhteisvastuukeräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, jossa hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan.

Keräyksen toinen maanlaajuinen tuotonsaaja on Seurakuntaopiston kokoama kansanopistoverkosto, joka tulee toteuttamaan yhteisvastuuvaroilla ikäihmisille maksuttomia taloudenhallinnan koulutuksia sekä digitaitojen valmennusta vuodesta 2022 alkaen.

Yhteisvastuukeräys näkee tärkeäksi tukea avun tarpeessa olevia niin Suomessa kuin maailmalla. Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä. Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan.

LISÄTIEDOT: www.kouvolanseurakunnat.fi/yhteisvastuu

Kuva: Jukka Granström