fbpx
Etusivu > Artikkelit > Tunnistusapua kaivataan
ArtikkelitUutiset

Tunnistusapua kaivataan

Punavankien nouto Riihimäen vankileiriltä Kimolaan. Kuva on perimätiedon mukaan otettu tällä matkalla. Ajankohta on heinäkuun alkupuolella 1918. Osalla vangeista on kuulustelupöytäkirjaan merkitty ’lasketaan ehdolliseen vapauteen odottamaan oikeudenkäyntiä’, päiväys heinäkuun alussa. Toisilla on taas Kimolan suojeluskunnan päällikön Karl Gestrinin lausunto 14. elokuuta 1918, että ’työvanki on käyttäytynyt nuhteettomasti ollessaan ehdollisessa vapaudessa’.

Vapautuksen ajankohtaa tukee myös Hallituksen ohje 28.6.1918, jonka mukaan alustavissa kuulusteluissa vaarattomiksi katsotut vangit oli heti laskettava vapaalle jalalle odottamaan tuomioistuinkäsittelyä. Työvoimasta oli kova pula ja vankileirit täynnä. Vankileireillä oli yli 80 000 kapinaan osalliseksi katsottua. Lisäksi työvoimasta oli poissa vielä sodassa kuolleet 9 400 ja teloitetut 9 700 henkeä.

Kuvan henkilöt nykytiedon mukaan, kaikki Kimolan miehiä.

Takana vasemmalla Siivo Lehtinen (vartija), Väinö Saarinen, Oskari Lehtinen, Vihtori Laine ja Väinö Pohjankoski (vartija).

Edessä vasemmalla Juho Lahdenpää, Evert Torppi, Oskari Laatu(nen) ja Oskari Purho.

Henkilöiden tunnistuksessa on pientä epävarmuutta, joten haen varmistusta näin julkisella kuulutuksella. Jos kuvan henkilöistä löytyy muita valokuvia, olisin niistä kovin kiinnostunut. Myös tiedot henkilöiden elämänvaiheista ennen ja jälkeen kapinan kiinnostavat.

Tietoja ottaa vastaan allekirjoittanut ja tämän lehden toimitus.

Kari Kivioja