fbpx
Etusivu > Artikkelit > Sinustako järvipelastaja? – Uusia vapaaehtoisia tarvitaan!
ArtikkelitKimolan kanava

Sinustako järvipelastaja? – Uusia vapaaehtoisia tarvitaan!

Järvipelastajien toiminta kovassa nousussa Kouvolassa. Kimolan kanavan avaus on lisännyt sekä veneilijöitä että avun tarvetta alueella. Uusia vapaaehtoisia etsitään mukaan toimintaan.

Kouvolan järvipelastusasema järjestää rekrytointitilaisuuden toiminnasta kiinnostuneille uusille vapaaehtoisille 6.3.2022 kello 14.00. Tilaisuus järjestetään Kouvolassa. Koronatilanteen vuoksi pyydetään ennakkoilmoittautuminen, jotta käyttöön voidaan varata riittävän iso tila. Kaikkia toiminnasta kiinnostuneita pyydetään ilmoittautumaan 28.2. mennessä sähköpostilla osoitteeseen [email protected], josta lähetetään lisätietoja tilaisuudesta.

Pyhäjärven alueella toimivan Kouvolan järvipelastusaseman merkitys on kasvanut Kimolan kanavan avaamisen myötä. Heinolan järvipelastajat ry:n osana toimiva ja vuonna 2016 perustettu Kouvolan järvipelastusasema on tärkeä apu veneilijöille. Apua tarjotaan erityisesti kiireettömissä tilanteissa, kuten veneen rikkoutuessa. Järvipelastusaseman vapaaehtoiset tukevat tarvittaessa viranomaisia myös kiireellisissä hälytystehtävissä.

- Päivystyskautemme on vapusta lokakuun loppuun, kertoo järvipelastusaseman päällikkö Tom Hyppänen.

- Tehtäviämme voivat olla esimerkiksi alusten hinaukset, vesiliikenneonnettomuuksissa avustaminen, etsintätehtävät poliisin ja tarvittaessa koirapartion kanssa tai vaikka ensihoidon kuljettaminen mökille saareen.

Järvipelastajat pyrkivät myös partioimaan vesialueilla ja edistämään turvallista veneilykulttuuria.

- Kimolan kanavan avaamisen myötä sekä veneilijöiden määrä että myös avuntarve on selvästi kasvanut, Hyppänen kertoo.

Kouvolan Hirvelän kotisatamaan on valmistumassa uusi veneilijöiden kylätalo. Kylätalo tarjoaa kotisataman asiakkaille sosiaalitilat ja paikallisille veneseuroille kokous- ja toimitilat. Kylätalon yhteyteen valmistuu myös järvipelastusasemalle uusi, toimiva tukikohta. Kylätalon remontti valmistuu kevään 2022 aikana.

Järvipelastusasema tarjoaa Meripelastusseuran koulutusjärjestelmään perustuvaa koulutusta. Harjoitukset järjestetään lähes ympäri vuoden joka toinen viikko.

- Kesällä harjoittelumme painottuu vesillä toimimiseen, kuten pintapelastukseen tai aluksen hinaamiseen. Talvikaudella harjoittelemme esimerkiksi navigointia tai ensiapua, kertoo aseman päällikkö Hyppänen.

Järvipelastajien toiminta antaa mahdollisuuden päästä vesille myös ilman omaa venettä. Aikaisempaa veneilykokemusta tai muuta erityisosaamista ei tarvita – halu auttaa, into oppia uutta ja mahdollisuus sitoutua harrastamaan riittävät. Lisäksi edellytetään normaalia peruskuntoa, uimataitoa ja näön tarkkuutta 0,5 silmälaseilla ja 0,1 ilman. Hälytysmiehistöissä toimivilta edellytetään vähintään 18 vuoden ikää, mutta jo 16 -vuotiaana voi päästä pelastusalukselle harjoittelijaksi.

Lisätietoa harrastuksesta löytyy Meripelastusseuran sivuilta: https://meripelastus.fi/toiminta/tule-mukaan