fbpx
Etusivu > Artikkelit > Superlauantai toi kuhinaa Jaalan keskustaan ja Pihkahoviin
ArtikkelitUutiset

Superlauantai toi kuhinaa Jaalan keskustaan ja Pihkahoviin

Kesäkuun toisena lauantaina vietettiin Avoimet kylät -päivää. Jaalan keskustaan veti väkeä useampi samanaikainen tempaus, Hartolan ja Siikavan kylät järjestivät yhteistapahtuman Ateljee Pihkahovissa.

Liike- ja toimitalo Pankki Jaalantiellä vietti avajaisia perjantaina ja lauantaina. Sisarukset Toivonen Oy / Jaalan Sähköpojat osti kiinteistön kesällä 2021. Tiloja on kunnostettu ja katutason salissa on kolme erillistä etätyöpistettä, jotka ovat ergonomisesti varusteltuja ja jokaisesta työpisteestä löytyy säädettävät sähköpöydät. Salissa on myös erillisiä oleskeluryhmiä sekä kuuden hengen korkeasti varusteltu kokousryhmä. Sali voidaan muuntaa myös näyttelytilaksi.

Alakerrasta löytyy peilisali, keittiö ja saunaosasto, jotka ovat vuokrattavissa.

Jaalan kotiseutuarkisto sijaitsee myös alakerran holvissa.

Toimitusjohtaja Niina Koivikko esittelemässä uutta etätyöpistettä.
Pankin avajaisissa tarjottiin makkaraa ja Pusan lettuja.
Liike- ja toimitalo Pankista löytyy kolme etätyöpistettä.

Skeittirampin avajaiset

Päivän ohjelmassa oli myös Jaalan kirkonkylän kyläyhdistyksen järjestämät skeittirampin avajaiset. Ex-lumilautailija Roope Tonterin rakentama ramppi saatiin Jaalanraitin pysäköintialueen reunaan Jaalan kotiseutusäätiön kustantamana.

- Isä tässä rakennushommia enemmän teki, Roope Tonteri sanoi. Hän juhlisti avajaisia testaamalla uutta ramppia skeittilaudalla, jonka oli juuri hakenut Luumäeltä. Oman lautansa hän oli ennen vappua Heinävedellä antanut jollekin.

- Oli kuulemma paikkakunnan ainoa skeittaaja ja hänen lautansa oli niin huonon näköinen että päätin antaa omani. Ei tässä ole paljon ehtinyt skeittailemaan noilta metsätöiltä, Tonteri haasteli.

Hän kertoi keväällä käyneensä muutamissa pienemmissä lumilautakisoissa sekä SM-kisoissa.

- Kävin katsomassa pärjääkö ne juniorit, eihän ne oikein pärjänneet, Tonteri naurahti. - Olihan siellä muutama maajoukkuetason laskija ja heihin nähden ei kyllä ole saumaa muutaman vuoden tauon jälkeen, Tonteri tuumi.

Tonteri on toteuttanut skeittipaikkoja useisiin kohteisiin Tammisaaresta Posiolle.

- Kyllä näitä tarvitaan. Kouvolan keskustassa on hyvä paikka, muualla ympäristössä on muutamia mutta huonolle hoidolle jääneitä. Ei pitäisi unohtaa näitä ympäryskuntiakaan, Roope Tonteri sanoi.

- Täälläkin on lapsia ja nuoria jotka haluavat harrastaa, ei nämä mitään miljoonainvestointeja ole, hän lisäsi. - Nuorten liikuntapaikat on halpoja sijoituksia tulevaisuuteen jos sillä saadaan nuoret perusterveiksi ja jos nuoret ovat vaikka skeittaamassa niin ne ovat pahanteosta pois.

Uuden rampin elinkaaren pituutta hän ei lähde veikkaamaan. Oma mökillä oleva ramppi on seitsemän vuoden käytön jälkeen pintalevyjen vaihdon tarpeessa, runko on kunnossa.

- Jos siitä pidetään hyvää huolta, se kestää, mutta jos sitä väärinkäytetään niin ei tietenkään sitten, Tonteri toteaa.

Roope Tonteri testaili uutta ramppia, jonka hän on valmistanut yhdessä isänsä Pekan kanssa.
Skeittirampin puuhanainen Mari Järvinen toivotti vieraat tervetulleeksi avajaisiin.
Avajaistapahtuma ja esittelyt houkuttelivat mukavasti väkeä paikalle.
Jaalan Kädentaitajien pihakirppis täydensi superlauantaita.

Nuorten paku esittäytyi

Kouvolan nuorisotoimen NUPAKU oli myös esillä skeittirampin avajaisissa. Autoa esittelivät Iika Karjalainen ja Sanna Heimonen.

- Tämä on paikka minne voi tulla tapaamaan nuoriso-ohjaajaa ja vaikka pelaamaan vähän korttia, ohjaajat kertoivat. Auton liikkumista suunnitellaan nuorten toiveiden mukaan.

Nuorten palvelujen NUPAKU tekee vierailuja myös Jaalaan.

Kulttuuripaja Kulta myös Jaalaan

Matalan kynnyksen tekemispaikka Kulttuuripaja Kulta on toiminut Kouvolassa kolmen vuoden ajan. Nyt toimintaa käynnistellään myös Jaalassa.

- Ajatuksena on, että jos on nuori aikuinen, joka haluaa harrastaa jotain, mutta puuttuu paikka ja porukka kenen kanssa tehdä, me mahdollistamme sen tekemisen. Esimerkiksi Kouvolassa tuli mies, joka halusi pelata sählyä, mutta hänellä ei ollut porukkaa eikä paikkaa eikä oikein varaakaan. Hän kouluttautui vertaisohjaajaksi ja on nyt viikottain pitänyt sählyryhmää Kouvolassa, Kati Koukonen kertoo.

- Nyt lähdemme kokeilemaan, miten tämä sama idea voisi toimia kylillä ja aloitamme Jaalasta, kun saimme Elina Pikkusaaren tänne ohjaajaksi. Yritetään löytää Jaalasta nuoria aikuisia, jotka haluaisi saada tekemistä vapaa-aikaan, se voi olla mitä tahansa, vaikka liikunta- tai taidejuttuja. Erikoisin ryhmä meillä on tällä hetkellä Muumi-filosofia. He katsovat Muumeja ja analysoivat jaksot sen jälkeen.

- Kokoamme ihmisiä yhteen ja mahdollistamme yhteistä toimintaa. Toiminta on maksutonta, rahoitus tulee Veikkauksen kautta.

- Emme Jaalassa hae mitään isoa ryhmää, kunhan löytyy vaikka pari kiinnostunutta. Olen jo varannut syksyksi tiloja Jaalatalosta, Elina Pikkusaari sanoo. Hän on juuri valmistunut nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi. Oltuaan harjoittelussa Kulttuuripaja Kullassa hän jäi sinne myös töihin ja ehdotti kokeilua Jaalassa.

Taustajärjestönä toiminnalla on Kakspy ry, jonka tavoitteena on edistää mielen hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.

Kati Koukonen (vas.) ja Elina Pikkusaari esittelivät Kulttuuripaja Kullan toimintaa. Elina käynnistelee toimintaa Jaalassa.

Katutaidenurkka

Entisessä ekopisteen kulmauksessa suhisivat spraypullot. Nuorisolle oli järjestetty mahdollisuus kokeilla graffitien tekemistä.

- Ei tässä hirveästi ehdi opettaa, mutta tähän voi tulla kokeilemaan, kouvolalaislähtöinen, Helsingissä asuva Vesa Linnasmaa totesi. Hän kuvailee itseään puoliammattilaiseksi.

Nurkkaus keräsi heti useita nuoria suihkimaan kuvioita valkoisille pohjille.

- Kuvataide vetää usein enemmän tyttöjä mutta tämän spraymaalin kautta pojatkin innostuvat, Linnasmaa on huomannut.

Graffitien tekoa kokeiltiin katutaidenurkassa Vesa Linnasmaan opastuksella.

Kylässä Ateljee Pihkahovissa

Hartolan ja Siikavan kylät yhdistivät voimansa ja järjestivät Avoimet kylät -päivänä koko perheen tapahtuman Seppo Laatusen Ateljee Pihkahovissa, joka sijaitsee kylien välillä. Ite-taiteilijan ateljeen puuveistoksissa riittää nähtävää.

Kahvittelun lomassa kuultiin puhallinorkesterin säveliä sekä Henri Herstan tunnelmointia haitarilla. Frisbeegolfin saloihin johdattivat Maria Mikkola ja Joni Tuomi.

Seppo Laatunen kuuntelee Henri Herstan musisointia.
Iivo Niskasen vuosi on Seppo Laatusen uusimpia veistoksia. Taaempana Kekkonen kalassa.
Maria Mikkola voitti keväällä opettajien frisbeegolfin SM-kisoissa naisten avoimen luokan. Hän opasti lajin pariin kylätapahtumassa yhdessä Joni Tuomen kanssa.