Lukijoilta

Julkaisemme tässä lukijoiden kirjoituksia. Kerro asiasi mielellään lyhyesti!

Jatkoa Jaala -saagaan: Ensin hutkitaan, sitten tutkitaan

Vielä ei Jaalassa olla unohdettu palvelukeskuksen lakkauttamista. Sen syypalloa Kymsote ja Kouvolan kaupunki heitteli talven aikana toisilleen. Sama se meille, kuka oli syyllinen, lakkautus tuli vaikka kuinka vastustettiin ja kerättiin nimiä. Meidän 1500 nimeä tärkeässä asiassa ei olleet niin tehokkaat kuin 70 padelkenttää vastustavaa nimeä. Niinpä vanhoille ihmisille ja työntekijöille tuli lähtö.

Nyt on nuorten vuoro. Nuorisotila joutui muuttamaan koska kaupunki myi kiinteistön jossa se sijaitsi. Paitsi että ei muuta, koska uutta tilaa ei ole. Kamat on jossain kaupungin varastossa ja nuokku kiinni.
Kun palvelutalon lakkautusta ajettiin eläteltiin ajatusta että palvelutalon tiloihin jää terveyspalvelut sekä yhteisötila jossa on tilaa mm. päiväkeskustoiminnalle, yhteisöjen toiminnoille perhekerhoista eläkeläisten kokoontumisiin sekä loistava tila myös nuokulle. Kaupunki selvitti järjestöiltä mitä tiloja he vapautuvasta palvelukeskuksesta voisivat käyttää, vaihtoehtoja piti olla varastotiloista kokoontumistiloihin. Koulukin olisi voinut näitä tiloja käyttää kun vierekkäin sijaitsevat. Jopa yhteisöllistä asumista tuentarpeisille väläyteltiin vapautuviin palvelutalon tiloihin..
Pitkin hampain jaalalaisten oli taivuttava palvelukeskuksen tehostetun palveluasumisen loppumiseen, lohdutti sentään että kokonaan ei valot sammu keskeisestä rakennuksesta.
Eipä mennyt kauaakaan kun terveyspalvelut päätettiin kuitenkin keskittää nykyisen terveystalon tiloihin. Samalla todettiin että kymmenen vuotta sitten laajenettu ja remontoitu palvelutalo jää muutenkin tyhjilleen. Sinne ei tule yhteisötilaa, nuokkua eikä mitään muutakaan toimintaa.
Seuraava suunnitelma oli tehdä yhteisötila tyhjillään oleviin kaupan tiloihin (tilaa mainostettiin mm. asukasillassa sillä että se on kaikkien jaalalaisten olohuone, jossa voi pitää syntymäpäiviä ja eri yhdistykset kokoontua. Kuvailtiin kuinka tulee päivän lehdet ja kahvia juodaan niitä lukiessa..) oletin että nuokku olisi kokoontunut myös tässä tilassa. Kun päästiin suunnitteluvaiheeseen, todettiin että tilassa ei ole wc:tä ja siitä ihan peritään vuokraa! Nämä "yllätykselliset" tekijät torppasivat siis tämänkin idean.. sitten yhteisötilaa yritettiin änkeä seurakunnan pieniin tiloihin, tästä onneksi seurakunta ystävällisesti ja viisaasti kieltäytyi. Seurakunnan tila kun ei sovellu yhteisötilakäyttöön.
Nuorisotilaa taas ängettiin ennestään täyteen kouluun iltiksen kanssa samoihin tiloihin. Kukaan ei kai ajatellut että 7-8 vuotiaiden ja nuorten tilatarpeet ei ihan kohtaa tai että nuokku aukeaa klo 14:30 ja ilttis päättyy vasta klo 17. Jaalassa monet perheet asuvat kauempana taajamasta eikä nuoret voi jäädä koulun jälkeen odottamaan kolmeksi tunniksi nuokulle pääsemistä. Näitä seikkoja ei ehkä tule siellä keskustassa ajateltua.
Tämän jälkeen oltiin laittamassa nuokun tieltä ilttistä omista tiloistaan muualle koska siellä oli kuulema vain viisi lasta, todellisuudessa kuitenkin yli 20.

On aivan käsittämätöntä miten asioista ei oteta selvää! Koko prosessi on ollut yhtä vyörytystä kaaoksesta toiseen ilman että toinen käsi tai edes oma käsi tietäisi mitä on tekemässä. Jaalalaiset olisivat voineet kertoa nämä faktat jos olisi kysytty tai edes haluttu kuulla. Netin välityksellä pidetty asukasilta oli pelkkää silmänlumetta, tärkeitä asukkaiden kysymyksiä ja näkökulmia sivuutettiin. Täytettiin vain jotakin lainkirjainta asukkaiden kuulemisesta. Kaikesta on paistanut läpi että päätökset on jo tehty ennen niiden esille tuomista. Faktoista vaan ei ole otettu selvää ennen päätöksiä.
Viimeinen kuulemani suunnitelma nuokusta on että väkisin viedään sitä koululle mihin se ei mahdu lohkaisemalla ennestään pienestä ruokasalista tälle oma nurkka. Siinä viedään sitten Jaalan koulun perinne pitää joulu- tai kevätjuhlia, sali on pursunnut juhlapäivinä jo muutenkin. Jaalassa kun on vielä tällainenkin yhteisöllinen tapa ollut. Eikä ne nuoret edelleenkään halua sinne alakoululle tulla vapaa-aikaansa viettämään.. mutta kukas niiltä nyt mitään viitsii kysyä. Tosin olen kuullut väitteen että nuoria on kuultu, mutta vaikka keneltä kysyn niin kukaan ei tiedä keneltä nuorilta.

Yhteisötilaa taas on suunniteltu vanhan kunnantalon tiloihin. Toivottavasti on jo nyt ymmärretty että vuokraa siinäkin varmaan yrittäjä tarvitsee, ettei sekin suunnitelma siihen kaatuisi. Muutenhan se keskeisenä paikkana kuulostaisi hyvältä, toivotaan että nuorillekin löytyisi siinä yhteydessä kiva tila. Mitäänhän jaalalaiset ei saisi maksaa, muuten ei riitä rahat vaikka kävelykadun kattamiseen.
Nähtäväksi siis jää aukeaako nuokku ja löytyykö luvattu yhteisötila, mistä ja milloin?
Nyt ei tilanteeseen voi syytä etsiä kuin Kouvolan kaupungilta itseltään, palloa ei voi heittää kenellekään muulle. Tässä ainakin on asioiden hoito ollut sellaista sähläystä ettei kovin viisaalta näytä... kiitollisena olen kuitenkin kuullut ettei nuorisotyöntekijät ole hyväksyneet kaikkia aivopieruja mitä on ehdotettu. Ruohonjuuritasolla sentään on järki päässä.

Ps. Palvelutalo on juuri jäämässä tyhjilleen. Sinne mahtuisi yhteisötilat, nuokut ja tuettua asumista, nythän KSS rakentaa vielä miljoonainvestointina lämpövoimalaa viereen, mahdettiinko tätäkään ajatella palvelutalon lakkauttamista suunnitellessa?

Pss. Kutojia ei voi häätää omista tiloistaan vanhalla kunnanvirastolla vaikka tila hyvä olisikin

Järkeä päätöksentekoon!

T. Kirsi Mäntynen,
ilttisläisen, koululaisten ja nuokkulaisten äiti,
vanhuksen läheinen
Jaala, Uimila

Ensimmäinen vuosi koronan pandemia-aikaa takana

Luin jo vuosia sitten tiedelehdestä tarkan jutun pandemiasta. Seuraan Ebola. ja Sars-virusten vastaista taistelua kaukana maailmalla. Omat tätini Elsa ja Aino jäivät orvoiksi pikkutyttöinä 1919, kun heidän nuoret vanhempansa kuolivat samanaikaisesti espanjantautiin viikon sairastettuaan. Joka vuosi on kausi-influenssa tappanut Suomessa noin tuhat potilasta kuten tämä covid-19 tautikin. Virukset ovat olleet aina keskuudessamme ja jäävät, sillä on niistä hyötyäkin, bakteereista puhumattakaan.

Oli hienoa, että uusi hallituksemme pystyi vuosi sitten iskemään nopeasti virustorjunnan poikkeuslain avulla. Kaikki ohjeet tulivat suoraan hallitukselta, ja tulos oli kiitettävä. Suomessahan on hyvä perinne tähän käskytykseen, ja me tottelimme. Nyt on virusten vaaraan totuttu. Vaarana on vastustajan aliarviointi ja kaipuu rauhaan viruksilta. Sitä rauhaa ei ole koskaan ollut ja sitä ei tule.

Onneksi on menossa tämä medioiden ylivalta. Joka torvesta pukkaa tietoa ja viihdettä. Viestintä tuo sukulaiset ja tuttavat lähelle ilman tartuntoja. Meikäläiset ja muu vanhempi väki olemme jo tottuneet karanteeniin, joka jatkuu ja jatkuu. Nähtävästi onkin niin, että käsidesit ja muut maneerit ovat tulleet osaksi uutta normaalia.

Tänään aamun lehti kertoi rokotusten alkamisesta, hyvä niin. Kansantalouden vippaskonstit eivät vaan naurata. Yksi ammattilainen hoitelisi meidät täällä Jaalan kylillä mutta ei. Minä ja me 2000 laitapuolen asujaa ajamme aamubussilla koululaisten kanssa Marjoniemeen 65-30 kilometriä rokotettaviksi, odotamme koulupäivän ja palaamme koululaisten kanssa 65-30 kilometriä illalla kotiin. Ja palaamme vielä toiseksi päiväksi rokotukseen parin viikon kuluttua. Ennen Jaalan terveyssisar ajeli pyörällään 35 kilometrin päähän syrjäkyliin vanhojen kotiin hoitamaan ja keskustelemaan.

Kari Tuomi

Auta pientä jouluna!

Korona kurittaa meitä kaikkia kovalla tavalla, etenkin se on iskenyt moniin pieniin yrittäjiin. Ohjaamalla ostoksiasi nyt pienyrittäjille autat pieniä selviytymään koronan yli. Autat myös pienyrittäjien perheitä selviytymään tästä ajasta. Samalla pidät talouden rattaita pyörimässä koko Suomessa.

Koronan toinen aalto iskee voimalla pienyrittäjiin. Kun ihmiset eivät liiku, ei tavara liiku, eikä tilauksiakaan tule. Jälleen ollaan tilanteessa, että sovitutkin työt alkavat peruuntua. Tapahtumien peruuntuminen ja siirtyminen on vienyt elannon tapahtumajärjestäjien lisäksi myös esiintyjiltä. Myös moni ravintola on vaikeuksissa. Jos suinkin mahdollista, niin käykää ravintolassa syömässä terveysturvallisuus muistaen.

Pientenkin ostosten kohdistamisen kerrannaisvaikutukset voivat olla suuret. Ole mukana varmistamassa, että juuri sinun eurosi on luomassa turvaa ja hyvinvointia paikallisille pienyrittäjille. Joulu on siihen juuri oikea ajankohta.

Kohdistamalla arjen ostokset sekä palvelut paikallisille pienille yrityksille ylläpidämme tuotantoa, palveluita ja taloutta. Suosi siis oman kunnan yrittäjää ja kotimaisuutta. Osta pienistä verkkokaupoista. Hanki lahjakortteja palveluihin, jotka voit hyödyntää pandemian kukistuttua. Tapoja on monia.

Tee siis viisaita ja harkittuja valintoja. Samalla annat tukesi sille, että Suomi selviytyy maailman muutoksissa mahdollisimman hyvin.

Joulu on hyvän tahdon ja ihmeiden aikaa. Tämän vuoden joulun ihme voisi olla se, että tämä poikkeuksellinen aika saisi meidät puhaltamaan yhteen hiileen. Ostetaan tänä jouluna yrittäjältä! Tehdään pieniä asioita, luodaan yhdessä toivoa – se on suurta.

Kari Jääskeläinen

Aluejohtaja

Kymen Yrittäjät

Jaalan palvelukeskuksesta

Pitkin syksyä olemme valmistelleet Kymsoten ensi vuoden talousarviota ja tulevien vuosien suunnitelmia.

Yhtenä tärkeänä ja suurena asiana olemme valmistelleet koti-hoiva-ja asumispalveluita koko Kymenlaakson alueelle ( KAH-palvelut). Kymsoten hallituksessa olemme linjanneet, että tehostetun palveluasumisen paikkoja vähennetään ensi vuonna 150 ( 75 Pohjois-Kymenlaakso ja 75 Etelä-Kymenlaakso).

Kymenlaaksossa yli 75-vuotiaista asui vuden 2019 alussa tehostetussa palveluasumisessa yli 9%:a, tavoitteena on vuoden 2021 loppuun mennessä 7,5 %.n peittävyys.

Koko Suomessa pyritään ed.mainittuja paikkoja vähentämään kehittämällä palveluasumista ja tuettua asumista. Kotihoidon kehittäminen sekä omaishoidon kehittäminen ovat toistuvasti päätöksenteossa myös Kymsotessa mukana, haluavathan monet ikäihmiset asua mahdollisimman pitkään kotona.

Tehostettua palveluasumista ei olla missään päin Kymenlaaksoa täysin lopettamassa, niitä paikkoja täytyy toki olla aina olemassa, kun muut asumismuodot eivät enää vastaa asiakkaan tarpeita.

Viime viikkoina on otsikoihin noussut Jaalan palvelutalon lopettaminen. Kävin itse omaaloitteisesti tutustumassa ko. palvelutaloon, sen toimintaan ja henkilöstöön.

Tiesin, että uusi osa on valmistunut n. 10 vuotta sitten.

Uusi puoli on mielestäni hyvässä kunnossa rakennusteknisesti, huoneet suuria, esteettömiä, yhteiset tilat viihtyisiä. Lisäksi talon ruokala tuottaa palvelut läheiselle koululle ja päiväkodille.

Samalla sain tutustua kotihoidon tukipisteeseen ja sain keskustella heidän tehtäväkentästä. Alue tarvitsee myös ikäihmisten päivätoimintaa ja siihenkin tilat ovat hyvässä kunnossa.

Milestäni Jaalaan tulee jättää ikäihmisten palveluasumista tavalla tai toisella. Ei voi ikänä maalla asuneita ikäihmisiä siirtää elämän viimeisiksi vuosiksi kuulematta omaisia. Monelle merkitsee myös luonto ympärillä ja tutut ihmiset palvelutalossa.

Marraskuussa 2019 teimme päätöksen Jaalan terveyskeskuksen siirtämisestä palvelutalon yhteyteen. Kyselin asiaa jo viime keväänä, miksi asia ei ole edennyt, mutta Kymsoten hallituksessa en saanut selvää vastausta ko. asiaan. Nyt kun olemme tehneet Kouvolan kaupungin talousarviota vuodelle 2021, talousarvioehdotuksessa ei ole ainakaan mainintaa ko. kohteen investoinnista. Sisältyneekö pieninvestointeihin, mihin ollaan varaamassa 3 M€.

Kymsoten hallituksessa jätimme (kolme kouvolalaista) esityksemme terveyspisteen siirtämisestä palvelutaloon, uuden osan kehittämisestä sekä kotihoidon tukipisteen säilyttämisestä sekä kokonaistilanteen selvittämisestä tehostetun palveluasumisen osalta koko Kouvolan alueella huhtikuuhun 2021 mennessä.

Tiedän, että kaupungin johto sekä Kymsoten johto ovat käyneet tutustumassa palvelutaloon viime viikolla. Toivotaan asian etenevän positiivisessa hengessä eteenpäin.

Birgit Koskela,

Kymsoten hallituksen jäsen

Kouvolan kaupunginhallituksen jäsen

Jaalan palvelukeskus - vanhaa mutta uuttakin näkökulmaa

Elävä maaseutu on tarjonnut turvapaikan monelle korona-aikana, pääministeri Sanna Marinkin haaveilee maalle muuttamisesta, kuten moni muukin. Jo pitkään trendi on ollut maalle päin eikä päinvastoin, korona on tätä suuntausta vielä entisestään vahvistanut.

Jaalan palvelukeskuksen lakkauttamissuunnitelma sai miettimään asiaa laajemmin kuin vain palvelukeskuksen osalta. Voiko ja kannattaako jättää yksi alue kokonaan ilman kyseistä palvelua? Jaalassa ei ole muita mahdollisia paikkoja niinkuin esim. Kuusankoskella ja vanhan Kouvolan alueella on. Onko reilua viedä vanhuudenkoti niiltä jotka sen ovat itselleen rakentaneet verorahoin tai ihan fyysisesti rakentamalla eli Jaalalaisilta vanhuksilta? Millaisen viestin se lähettää niille jotka miettivät maaseudulle muuttamista, erityisesti Kouvolan maaseudulle? Mietitäänkö mikä kylä kylmennetään seuraavaksi?

Kouvolan on pidettävä huolta koko alueesta! Kyllä, tiedän että päätöksen palvelukeskuksen jatkosta tekee Kymsote, mutta myös sen että Kouvolalla on suuri vaikuttamisen mahdollisuus laittamalla paikat siihen kuntoon että jatko on mahdollista ja tietenkin maksamalla, valintakysymys on mihin raha laitetaan. Muutenkin tämä vastuun heittely puolelta toiselle hämää tavallista kuntalaista niin ettei tiedä ketä asiassa oikein osoittaisi. Kantakoon vastuunsa molemmat tahoillaan! Vanhuspaikkojen tarve tulevaisuudessa kasvaa Jaalassa, niinkuin muuallakin Suomessa. Nyt ei pitäisi olla niin hölmö että lakkauttaa paikan nyt ja rakentaa sen uudelleen jonkun vuoden kuluttua. Kymenlaakson alueilla, mm. Jaalassa on paljon vanhusväestöä, eikä näitä alueita voi verrata valtakunnan keskiarvolukuihin. Jos on hoidettavia, niin on hoidettava, vaikka valtakunnan luvut näyttäisivät mitä!

Ihmeen ihana Kouvola, Kyliä pitkin kaupunkia, Kaikkea betonista, Elävä maaseutu ja mitä näitä mainoslauseita nyt onkaan. Betoni -herja on saanut ihmiset näkemään, kuvaamaan ja sosiaalisessa mediassa jakamaan valtavasti toinen toistaan idyllisempiä maisemia Kouvolasta. Useimmiten ne esittävät jotakin maaseudun maisemaa. Ihmiset ovat nähneet että Kouvola todellakin on paljon muutakin kuin betonilähiöt. Se on kauniita, rauhallisia, turvallisia ja toimivia entisiä kuntakeskuksia ja pikkukyliä.
Nyt Kouvolan tulee käyttää tämä maallemuuttamisen aika hyväkseen ja houkutella uusia asukkaita Kouvolaan. Tämä onnistuu pitämällä kylät elävinä huolehtimalla että peruspalvelut pysyvät. Lapsiperheet muuttavat kun ovat varmoja koulun ja päivähoidon säilymisestä. Palvelukeskus luo työpaikkoja ja kaikista ikään katsomatta huolehditaan, se on Jaalassa ja muualla maaseudulla ihan tapana jo muutenkin. Jaalalaiset asukkaat, kesäasukkaat, kolmas sektori ja Kotiseutusäätiö ovat tehneet Jaalassa valtavasti erilaista toimintaa. Näitä kaupungin tulee tukea ja arvostaa tekemällä oma osansa säilyttämällä ne vähät palvelut mitä vielä on.
Jaalaan on vedetty valokuitu miltei koko alueelle. Etätyöt sujuvat ja Helsingistä ja Lahdesta ajaa nopeasti tänne. Luonto, rauhaa, tilaa ja turvallisuutta on yltäkylläisesti. Täällä on erinomainen koulu, päiväkoti ja palvelutalo, nyt vain houkuttelemaan muuttajia tänne!

Vanhat ovat tämän maan meille rakentaneet ja lapset pitävät sitä yllä jatkossa. Pidetään me nyt heistä huolta. Meidän pappa odotti Mäkikylässä pitkän ajan paikkaa Jaalasta ja on nyt Jaalan palvelutalossa hyvässä hoidossa ja mummolla kuin meillä muillakin, on mahdollisuus häntä tavata ja auttaa kun olemme lähellä. Kaupunkiin jos hän joutuu muuttamaan niin autottomalla mummolla mahdollisuudet kulkea jäävät vähäisiksi. Ikänsä Jaalassa asunut pappa totesi lakkautuspuheisiin näin: "Tottahan myyvät meidät siinä samalla niin ei tarvi sitten enää ruokkia."
Näinkö on? Ollaanko me täällä Jaalassa kolmannen luokan kansalaisia, vain suita joita ruokkia? Isommin ei olla vaadittu mitään mutta luopua on pitänyt jo paljosta. Riittäisikö jo meiltä ottaminen?

Kirsi Mäntynen, Jaala, Uimila

Haravatelevisiot ovat edelleen säiden armoilla

Arvaa harmittiko, kun upouusi televisiomme seisoi viikon sokeana. Suomen televisiolähettimien verkostoa ohjaava Digita ilmoitti 13.7., että maassa vallitseva aurinkoinen kesäsää oli siihen syyllinen. Auringon UV-säteily, joka saa ihon niin kauniisti ruskettumaan, teki tuhoa kilometrien korkeudessa. UV-energia räjäytti heikoimmat ilmamolekyylit ioneiksi.
Ne ilmakerrokset, joissa on eniten ionisaatiota, saavat linkkimastojen lähetteen muuttamaan suuntaansa. Olen joskus vuosia sitten katsellut silmät pyöreinä omasta Salorasta italialaista tv-ohjelmaa, tosin kohinaista ja lumisateista, mutta muuten ihan kivaa. Usein kuitenkin tämä tv-lähetteiden sekasotku saa vastaanottimet pimeiksi. Olemme siis säiden armoilla. Me maalaiset etenkin, kun pitkät linkit lisäävät lähetteen heijastumista.
Onneksi on keksitty valokuitu, johon eivät säät vaikuta. Valoa moduloidaan (muokataan) niin että se värähtelee kuidussa satojen terahertsien nopeudella. Ja tässä on selitys: Tuulella aallot iskevät Pyhäjärven lintutornin rantaan joskus niin, että kerran sekunnissa tulee uusi aalto, siis yksi aalto sekunnissa, 1/s. Sen taajuus on 1 hertsi= 1 Hz. Valokuidussa aaltoja tuleekin enemmän, peräti sata biljoonaa sähkömagneettista aaltoa sekunnissa = 100 THz.
Tämä tarkoittaa, että yhdestä valokuidusta voidaan vastaanottaa kaikki maailman radio- ja tv-lähetykset samanaikaisesti! Asiassa on vain yksi todellinen este ja yksi ihmisten itse tekemä. Ensimmäinen este on, että nykyisellä tekniikalla saadaan valokuidusta ”vain” tuhat tv-lähetystä samaan aikaan tai radiolähetyksiä satatuhatta. Tuntuuko vähän liialta?
Toinen valokuidun käytön este onkin pahempi: tekijänoikeudet. Kaikki suomalaiset tv-ohjelmat tulevat maalle linkkitorneista ja kaupungeissa lisäksi kaapelilla. Maksamme Ylelle tv-veron, ja valtio korvaa MTV:lle miljoonien vuosikorvausta huonoon kannattavuuteen. Tekijänoikeuksien vuoksi laki määrää joka rakennukseen vanhan liiton haravan katolle. Juuri siksi ei valokuidusta löydy helposti yhtään selkeää ja jatkuvaa tv-ohjelmaa. Kaiken maailman suoratoistoja kyllä löytyy, suurin osa turhia. On sentään KPL:n pesäpalloa ja Kouvojen koripalloa suorina lähetyksinä.
Valokuituverkko hoitaisi Suomen kaikki mediatarpeet: radion, television, postin, puhelimen, jne. Se olisi ylivoimaisesti halvin ja turvallisin vaihtoehto. Sitä ei saada, kun rahalle on annettu kaikki valta.
Kari Tuomi

100 metriä korkea Digitan linkkitorni Salpausselällä Jaalan kirkonkylän yläpuolella. Tornit edustavat vanhentunutta haavoittuvaa siirtotekniikkaa. Häiriöitä aiheuttavat mm. ukkonen, maan magneettikentän satunnaisvaihtelut, aurinkotuuli ja erilaiset kriisit. Verkosto onkin myyty Australian eläkejärjestölle. Mastoverkosto voitaisiin korvata valokuituyhteyksillä, mutta muutosta hidastavat lainsäädäntö ja pääomapiirien suuret taloudelliset etuudet.

Siirtolapuutarha Pyhäjärven rantaan?

Oikein kiitettävästi on kirkonkylämme uljasta rantamaisemaa puhdistettu, kaislikkoa niitetty ja kuivan maan uutta pöheikköä madallettu. Pyhäjärvi näkyy edelleen meidän kirkonkylään. Jaala onkin täälläpäin ainoa kirkonkylä, jolla on järvimaisema tallella. Vielä 1950-luvulla oli kaunis rantamaisema myös Iitin, Vakealan ja Mäntyharjun kirkonkylillä, mutta ei ole enää. Rantojen metsät ovat saaneet siellä ylivallan, ja puusto on kasvanut täyteen mittaansa. Nyt kukaan niissä naapurien kirkonkylissä ei enää muista, että järvet ovat aivan lähellä.

Nuori puusto kasvaa korkeutta puolitoista metriä vuodessa. Se on paljon, mutta muutos on kuitenkin niin hidas, että asukkaat tottuvat maiseman menetykseen. Enpä ole kuullut kenenkään naapureistamme haikailevan kirkonkylien paluusta takaisin järviyhteyteen, ja ovathan rantapöheiköt muuttumassa arvokkaiksi metsiksi, joita sellutehtaiden osakkeenomistajat himoitsevat. Raha ratkaisee.

Olen pohtinut rantamaisemamme tulevaisuutta ja huomannut erään mahdollisuuden, joka säilyttäisi Pyhäjärven maisemassamme, mutta ei teettäisi loputtomia rannan raivauskustannuksia vesialueiden jakokunnalle ja meille veronmaksajille. Jakokunta suunnittelisi rantaan siirtolapuutarhan. Vuokra-tonteilla olisi tarkat ympäristöystävälliset säännöt, mitä saisi viljellä ja kuinka korkea saisi kasvillisuus olla. Tähän yhteyteen sopisi laituri ja pikkukahvila. Tietenkin lintutorni, lintujen pesimäalueet ja suojavyöhykkeet turvattaisiin. Miltä näyttäisi?

Kari Tuomi

11 thoughts on “Lukijoilta

 1. Ensio kallio

  Jaalan katuvaloissa on kyse energian säästöstä, se on vanhoihin valoihin merkittävä

 2. ”Katso, se kissa on taas kuistilla!”
  Vilkaisu ulos tavoitti kauniin, pienen kissan nukkumassa kuistimme pehmeällä istuintyynyllä. Edellisen kerran se oli ilmestynyt vajaa viikko sitten herättäen huomiota äänekkäällä, suorastaan sydäntäsärkevän voimakkaalla vaatimuksella ”RUOKAA, RUOKAA”. Ainahan sitä nyt keittiössä jotakin on kissan hengen pitimeksi. Se söi sivuilleen, mahdollisesti vihollisia vilkuillen, kaksi täyttä kupillista ja hyäppäsi kuistin pehmeälle tyynylle ja nukkui lähes tiedottomassa tilassa melkein kymmenen tuntia.
  Voimme kissan siisteydestä, tavasta ruokailla ja ihmistä tutkivasta ystävällisestästä katseesta päätellä sen olleen jonkun tai joidenkin ihmiseksi kutsuttavan jatkuva seuralainen, lemmikki.
  Kissa on arka, kovin arka. Ulkoisia väkivallan merkkejä emme ole siinä huomanneet, mutta luottamus entiseen isäntään ihmiseen, on kokenut kovia. Meillä ei ole kokemusta heitteillejätettyjen eläinten luottamuksen uudelleen herättämisestä, mutta uskoisin edessä olevan melkoinen urakka.
  Voimme vain arvailla mikä on kissan kiertolaiseksi määrännyt. Ihminen sen kohtalon on määrännyt. Kenties se on otettu perheen lemmikiksi kesän lomakuukausien ajaksi ja sitten yllättäen loman loppuessa tämä pieni kyljessä kehrännyt Sinuun täydellisesti luottanut lemmikki on tylysti jätetty tyhjän kesäasunnon lukitun oven ulkopuolelle. Siitä hetkestä on pikku kissastasi tullut mökki mökiltä kiertävä, yösijaa ja ruokaa etsivä hylkiö.
  Kissasi on siis hylkiö. Kirjoitan muutaman adjektiivin Sinusta, kissan kohtalon möörännyt ihminen. Voiko Sinua ihmiseksi sanoa. Olet tunteeton ja raaka. Onhan Sinulla sentään nimi, sähköpostiosoite ja puhelinnumero.
  Tämän lehden toimituksessa on minun yhteystietoni, jonne voit ilmoittautua. Hoidan puolestasi kissan edelleen sijoituksen, Sinä et täytä enää huoltajan kriteereitä.
  Nimim. ”Pitkätukkainen parkinsoni”

 3. veijo.grafita

  JanRike, pääsetkö kuitenkin kirjautumaan omalle tilillesi? Mistä juttujen lukeminen kiikastaa?
  Valikosta Oma tili -kohdasta kirjaudutaan lukijaksi, kun salasana on saatu. Siellä voi myös ruksata ”Muista minut” ettei joka kerran tarvitse kirjautua. Mikäli jostain syystä kirjautuminen ei ole säilynyt muistissa, pitää kirjautua uudelleen käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla päästäkseen lukemaan verkkolehteä. Oma tili -kohdasta pääsee myös vaihtamaan salasanan haluamakseen.

 4. Pertti

  Hei kaikille olen Voikkaan perinnepiirin jäsen
  Yritän sukeltaa Voikkaan apteekin historiaa joka alkoi jo vuonna 1905, Jaalan sivuapteekin historia kiinnostaa. Etenkin aika sitä ennen, täällä oli varmaa lääkekaappi. Missä ja milloin sen aika on päätynyt , ehkä sivuapteekin avautuessa?

  • JanRiKe

   Jaala: 60-luvulla ja osin 70-luvun alussa Jaalan Lääkekaappi oli Lasse Viertolalla. Nykyisen Ympäristön alapuolella. Sitten se (muistaakseni) siirtyi Lyyli Mäkisen kauppaan.

   • Marja P.l

    Hei ! Selänpään apteekin sivupiste Jaalan lääkekaappi oli meillä kotona.Äitini hoiti sitä ja joskus minäkin, kun vanhemmat eivät olleet kotona.
    Reseptilääkkeet tilattiin puhelimitse Selänpään apteekista ja ne tulivat linja-autolla Jaalaan. Lääkekaappi aloitti meillä joskus 60-luvun loppupuolella ja jatkui 70-luvulle. Ja Janrike muisti paikankin oikein. Mutta isäni ei hoitanut sitä vaan äitini Kyllikki Viertola. Sitä en muista milloin Selänpään apteekki lopetettiin. Ehkä se liitettiin Voikkaan apteekkiin?? Selänpään apteekkari kävi meillä vuosittain inventaarion aikaan. Muutin pois Jaalasta jo1975.

 5. Pertti Paalanen

  Voikkaalle kaavoitetaan Virtakiven yläpuolelle kymen varteen tätä hanketta jota viedään eteenpäin kaava ehdotuksella. Mitä tekee Jaala, että saataisi tarjolla oleva hyöty kotiin?

  https://www.kouvola.fi/index/asuminenjaymparisto/kaavoitusjakaupunkisuunnittelu/ajankohtaisetsuunnitelmat/vireillaolevatkaavat/veneranta22011.html

 6. Pertti Paalanen

  Jaalan kyläyhdistykselle pieni tehtävä, vierasvene laituri nopeasti kirkolle. Sinne matonpesupaikan maisemiin, siellä on valmiina vesipiste ja ja lähtevälle lika vedelle nyt jo säiliöautot purkaa. Veneilijöiden käyttöön, ja opastus kirkolle ja infotaulu siellä saatavista palveluista, sekä muutama polkupyörä vuokrattavaksi, jolla matka helposti taittuu.JEV säätiön tuella tietysti, ja kaupunki soveltuvien osin mukaan. Lintutornin voi siirtää, se ei saa olla esteenä, kirkonkylän kehitykselle, Kimolan kanava avataan vain kerran, silloin pitää olla mukana. Palvelut on kirkolla, niitä pitää vain tuoda esiin ja ehkä vielä kehittää, ei jarruttaa ja surkutella kun kaikki maksaa.

 7. markku torniainen

  Nyt kun kanavan rakentaminen on varmaa, pitäisi varmistaa ettei vanhan nosturin nostokourat mene romumetalliksi.
  Niistä saadaan näyttävä muistomerkki muistuttamaan kanavan alkuperäisestä käytöstä.

  Kierrätys kunniaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *