Lukijoilta

Julkaisemme tässä lukijoiden kirjoituksia. Kerro asiasi mielellään lyhyesti!

Siirtolapuutarha Pyhäjärven rantaan?

Oikein kiitettävästi on kirkonkylämme uljasta rantamaisemaa puhdistettu, kaislikkoa niitetty ja kuivan maan uutta pöheikköä madallettu. Pyhäjärvi näkyy edelleen meidän kirkonkylään. Jaala onkin täälläpäin ainoa kirkonkylä, jolla on järvimaisema tallella. Vielä 1950-luvulla oli kaunis rantamaisema myös Iitin, Vakealan ja Mäntyharjun kirkonkylillä, mutta ei ole enää. Rantojen metsät ovat saaneet siellä ylivallan, ja puusto on kasvanut täyteen mittaansa. Nyt kukaan niissä naapurien kirkonkylissä ei enää muista, että järvet ovat aivan lähellä.

Nuori puusto kasvaa korkeutta puolitoista metriä vuodessa. Se on paljon, mutta muutos on kuitenkin niin hidas, että asukkaat tottuvat maiseman menetykseen. Enpä ole kuullut kenenkään naapureistamme haikailevan kirkonkylien paluusta takaisin järviyhteyteen, ja ovathan rantapöheiköt muuttumassa arvokkaiksi metsiksi, joita sellutehtaiden osakkeenomistajat himoitsevat. Raha ratkaisee.

Olen pohtinut rantamaisemamme tulevaisuutta ja huomannut erään mahdollisuuden, joka säilyttäisi Pyhäjärven maisemassamme, mutta ei teettäisi loputtomia rannan raivauskustannuksia vesialueiden jakokunnalle ja meille veronmaksajille. Jakokunta suunnittelisi rantaan siirtolapuutarhan. Vuokra-tonteilla olisi tarkat ympäristöystävälliset säännöt, mitä saisi viljellä ja kuinka korkea saisi kasvillisuus olla. Tähän yhteyteen sopisi laituri ja pikkukahvila. Tietenkin lintutorni, lintujen pesimäalueet ja suojavyöhykkeet turvattaisiin. Miltä näyttäisi?

Kari Tuomi

9 thoughts on “Lukijoilta

 1. veijo.grafita

  JanRike, pääsetkö kuitenkin kirjautumaan omalle tilillesi? Mistä juttujen lukeminen kiikastaa?
  Valikosta Oma tili -kohdasta kirjaudutaan lukijaksi, kun salasana on saatu. Siellä voi myös ruksata ”Muista minut” ettei joka kerran tarvitse kirjautua. Mikäli jostain syystä kirjautuminen ei ole säilynyt muistissa, pitää kirjautua uudelleen käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla päästäkseen lukemaan verkkolehteä. Oma tili -kohdasta pääsee myös vaihtamaan salasanan haluamakseen.

 2. Pertti

  Hei kaikille olen Voikkaan perinnepiirin jäsen
  Yritän sukeltaa Voikkaan apteekin historiaa joka alkoi jo vuonna 1905, Jaalan sivuapteekin historia kiinnostaa. Etenkin aika sitä ennen, täällä oli varmaa lääkekaappi. Missä ja milloin sen aika on päätynyt , ehkä sivuapteekin avautuessa?

  • JanRiKe

   Jaala: 60-luvulla ja osin 70-luvun alussa Jaalan Lääkekaappi oli Lasse Viertolalla. Nykyisen Ympäristön alapuolella. Sitten se (muistaakseni) siirtyi Lyyli Mäkisen kauppaan.

   • Marja P.l

    Hei ! Selänpään apteekin sivupiste Jaalan lääkekaappi oli meillä kotona.Äitini hoiti sitä ja joskus minäkin, kun vanhemmat eivät olleet kotona.
    Reseptilääkkeet tilattiin puhelimitse Selänpään apteekista ja ne tulivat linja-autolla Jaalaan. Lääkekaappi aloitti meillä joskus 60-luvun loppupuolella ja jatkui 70-luvulle. Ja Janrike muisti paikankin oikein. Mutta isäni ei hoitanut sitä vaan äitini Kyllikki Viertola. Sitä en muista milloin Selänpään apteekki lopetettiin. Ehkä se liitettiin Voikkaan apteekkiin?? Selänpään apteekkari kävi meillä vuosittain inventaarion aikaan. Muutin pois Jaalasta jo1975.

 3. Pertti Paalanen

  Voikkaalle kaavoitetaan Virtakiven yläpuolelle kymen varteen tätä hanketta jota viedään eteenpäin kaava ehdotuksella. Mitä tekee Jaala, että saataisi tarjolla oleva hyöty kotiin?

  https://www.kouvola.fi/index/asuminenjaymparisto/kaavoitusjakaupunkisuunnittelu/ajankohtaisetsuunnitelmat/vireillaolevatkaavat/veneranta22011.html

 4. Pertti Paalanen

  Jaalan kyläyhdistykselle pieni tehtävä, vierasvene laituri nopeasti kirkolle. Sinne matonpesupaikan maisemiin, siellä on valmiina vesipiste ja ja lähtevälle lika vedelle nyt jo säiliöautot purkaa. Veneilijöiden käyttöön, ja opastus kirkolle ja infotaulu siellä saatavista palveluista, sekä muutama polkupyörä vuokrattavaksi, jolla matka helposti taittuu.JEV säätiön tuella tietysti, ja kaupunki soveltuvien osin mukaan. Lintutornin voi siirtää, se ei saa olla esteenä, kirkonkylän kehitykselle, Kimolan kanava avataan vain kerran, silloin pitää olla mukana. Palvelut on kirkolla, niitä pitää vain tuoda esiin ja ehkä vielä kehittää, ei jarruttaa ja surkutella kun kaikki maksaa.

 5. markku torniainen

  Nyt kun kanavan rakentaminen on varmaa, pitäisi varmistaa ettei vanhan nosturin nostokourat mene romumetalliksi.
  Niistä saadaan näyttävä muistomerkki muistuttamaan kanavan alkuperäisestä käytöstä.

  Kierrätys kunniaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *